El parlament de Crimea aprova l’adhesió a Rússia i convoca un referèndum

  • Es farà el 16 de març i servirà per a ratificar la decisió que ha pres avui el parlament crimeà

VilaWeb
Redacció
06.03.2014 - 10:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament de Crimea ha decidit per unanimitat d’adherir-se a Rússia. La decisió s’haurà de ratificar en un referèndum que es farà el 16 de març vinent, dues setmanes abans del que era previst. Els ciutadans de Crimea, república autònoma d’Ucraïna, decidiran en el referèndum si volen continuar formant part d’Ucraïna com una comunitat autònoma o si prefereixen formar part de Rússia. Així ho ha anunciat el vice-primer ministre de Crimea, Rustam Temirgaliev. La decisió s’anuncia després de dies de tensió per la intervenció de Rússia i el desplegament de tropes a la frontera.

Segons el decret que ha publicat el parlament de Crimea a la seva pàgina web, el referèndum permetrà als ciutadans de la península decidir si estan a favor de continuar com una regió d’Ucraïna “d’acord amb la constitució del 1992”, o si donen suport a “la reunificació de Crimea a Rússia com a part de la Federació Russa”. El text aprovat pels diputats assegura que els esdeveniments a Kíev durant el mes de febrer van desembocar en una “presa il·legal del poder” a través d’un “cop anticonstitucional” que ha “agreujat la situació política a Ucraïna”.

Segons asseguren, el nou govern interí ucraïnès ha pres el poder en una “flagrant violació de les lleis i la constitució” i avisen que “grups extremistes han intentat penetrar Crimea per agreujar la situació”.

El text publicat a la web del parlament de Crimea assegura que el referèndum es celebra per “implementar la voluntat de la població de Crimea” i davant de “la manca d’autoritats legítimes a Ucraïna”. Els diputats han acordat que el referèndum s’ha de celebrar el 16 de març, i que comptarà amb paperetes en “rus, ucraïnès i llengües tartar”. 

Tot i això, informacions publicades a la premsa internacional apunten que el govern de Crimea ha anat més enllà i ja dóna per oficial la integració a Rússia i considera que “les úniques tropes legals són les russes”, el que podria aixecar tensions entre els militars ucraïnesos que són a la península i els soldats russos que hi ha desplegat Vladímir Putin. De moment, no hi ha hagut cap pronunciament de Moscou. Mentrestant, des de Kíev argumenten que un referèndum sobre l’annexió de Crimea a Rússia és “inconstitucional”.  

Reunió a Brussel·les

La decisió del parlament de Crimea arriba en plena negociació a Brussel·les sobre la resposta europea a la crisi a Ucraïna. Els líders dels 28 valoren la possibilitat d’imposar mesures contra Rússia, que ha desplegat militars a la península de Crimea, el territori amb més població russòfona d’Ucraïna. La Unió Europea ha exigit als russos que es retirin de Crimea, ja que consideren la seva entrada a la península com una violació de la integritat territorial d’Ucraïna.

Els estats més propers a Ucraïna i Rússia dins de la UE, com Polònia o Lituània, promouen una resposta contundent de Brussel·les, tot i que d’altres països volen evitar una confrontació amb Moscou, especialment pels seus vincles comercials i energètics. La presidenta de Lituània, Dalia Grybauskaite, ha dit que Rússia “és perillosa”.

Crimea forma part d’Ucraïna des del 1954 i abans sempre havia estat part de Rússia. La majoria dels habitants de Crimea són russos. Segons el darrer cens, ho són el 58%, però cal tenir en compte que els ucraïnesos només representen el 24% de la població, perquè un 12% són tàtars, els pobladors autòctons d’aquesta zona i de més nacionalitats.

Més informació:

Preguntes i respostes sobre la situació a Crimea: La crisi de Crimea és el retorn de la guerra freda?

VÍDEO: Rússia es fixa en Catalunya pensant en Crimea, i la televisió estatal hi dedica un reportatge

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any