Detinguts i multats amb més de tres mil euros perquè cantaven ‘Els segadors’ a les portes de Mestalla

  • Va passar a tres afeccionats del Nàstic · Ho han explicat a VilaWeb

VilaWeb
VilaWeb
Roger Cassany
02.03.2014 - 19:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Vosaltres, acompanyeu-me i doneu-me les entrades del partit.’ Amb aquestes paraules es va adreçar un agent de la policia espanyola a dos joves afeccionats del Nàstic de Tarragona, a punt d’entrar a l’estadi de Mestalla, on es jugava el València-Nàstic de Copa. Era el 19 de desembre passat. Aquest agent va avisar dos policies més, que van encarregar-se de portar els dos joves, de vint anys i vint-i-tres, a una de les furgonetes que hi havia a pocs metres. ‘Per què ens agafen? Què hem fet?’, demanaven tots dos. La resposta va ser, simplement, que s’havien d’identificar amb el carnet d’identitat. Un dels joves n’ha parlat amb VilaWeb i ha relatat els fets.

Havien viatjat amb un autocar contractat pel club tarragoní fins a València. Eren un grup de trenta afeccionats i instants abans del partit anaven plegats cap a la a porta 16 d’accés al camp. Hi van arribar cantant ‘Els segadors’ i proferint crits d’independència. No havien tingut temps ni d’arribar a la segona estrofa de l’himne quan els va aturar l’agent de la policia.

Ja dins la furgoneta, un dels dos agents que havien pres el relleu del primer els va explicar que no podien cantar allò i que no permetria que tornessin a posar els peus a València. Tal qual. Perplexos i nerviosos, els dos joves van demanar més explicacions, argüint que no havien alterat l’ordre públic ni incitat a la violència i que cantar l’himne de Catalunya no era cap delicte. El policia els va dir que havien cridat ‘puta Espanya’ i ‘puta València’, cosa que sí que era un delicte contra Espanya. ‘Com? És mentida!’, van exclamar. ‘Això és el que ens ha dit l’agent que us ha detingut i no tenim cap motiu per a no creure’l’, va dir el policia. Encara avui se’n fan creus.

‘Com pots cantar això amb aquests cognoms? Us denunciarem’

Segons que ha explicat un dels dos joves a VilaWeb –que per recomanació expressa del seu advocat demana de no revelar el nom–, la tensió va augmentar encara més aleshores. Si fins llavors tota la conversa s’havia fet en espanyol, ell va explotar i va començar a parlar en català. El policia, ‘amb maneres agressives i feixistoides’, amb el carnet d’identitat a la mà, va llegir els cognoms, tots dos d’origen espanyol, i va dir: ‘Com pots cantar això amb aquests cognoms? No ho puc entendre. Us denunciarem pel que heu fet; ah, potser esteu de sort i no us arriba denúncia, perquè abans ha de ser aprovada.’

Mitja hora després, tots dos eren fora de la furgoneta, esporuguits, sense entrada i sense haver signat ni llegit cap document. El policia més agressiu els havia amenaçat dient que si provaven d’entrar al camp i els enxampava, la denúncia i la multa serien molt pitjors, amb un any sense poder entrar a cap camp esportiu. L’altre agent, però, quan el primer ja no hi era, va rebaixar la tensió. ‘Va adoptar una actitud més franca, es veia que s’adonava que tot allò era increïble i injust i ens va dir que si entràvem a la zona dels afeccionats del València no ens veuria cap policia.’ Això van fer, mercès a dues entrades noves, i van poder veure els últims minuts del la primera part i la segona. Després van saber que un company seu, també de vint-i-un any, havia estat detingut dins el camp, ja havent començat el partit, amb les mateixes acusacions.

Multa de tres mil a seixanta mil euros

El 4 de febrer els va arribar la denúncia, a la qual ha tingut accés VilaWeb, amb una multa voluntària de tres mil euros ampliable fins a seixanta mil en cas que no paguessin abans de quinze dies o que hi presentessin al·legacions. Tots tres van decidir de no pagar. ‘Era un insult. Si pagàvem, era com assumir que tenien raó. El pas següent seria multar-nos per haver parlat en català. No ho podem permetre; és una forma d’intimidació totalment injusta perquè no vam fer res de tot això de què ens acusen.’ Dos dels joves van presentar les al·legacions pertinents i el tercer va decidir de no fer-ho. Ara resten a l’espera de la resposta, que pot ser una nova multa de deu mil, vint mil o seixanta mil euros.

La denúncia, a més, va ser una sorpresa, perquè a final de gener el comitè antiviolència de l’esport va publicar les denúncies corresponents a aquell partit. Només n’hi figurava una, a un ultra del València, per haver incitat a la violència. Cap rastre de seu episodi amb la policia. ‘De fet, com que no ens van ensenyar cap document ni tampoc no ens en van fer signar cap, vam pensar que havia estat un rampell del primer policia per fer-nos por i res més.’ S’equivocaven.

Multa per ‘Els segadors’, cap sanció per crits i càntics nazis

Tot i que ja han passat més de dos mesos, els tres joves no se’n saben avenir i esperen que tot s’acabi resolent. ‘No podem entendre que el dia de la Hispanitat puguin venir a Barcelona grups de feixistes cridant i cantant consignes nazis i no els passi res; i en canvi nosaltres, per haver cantat “Els segadors” i haver cridat “independència”, hàgim de pagar milers d’euros de multa… I, a sobre, a València!’, diuen. Tot plegat, en ple segle XXI i a només vint anys, els sembla un terrible malson. L’abast de tot plegat el sabrem ben aviat, quan els arribi la resolució final de la denúncia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any