La Fira de la Biomassa de Catalunya dobla el nombre d’expositors del 2012

  • El certamen se celebrarà a Vic els propers 20, 21 i 22 de febrer

VilaWeb
Redacció
12.02.2014 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha assenyalat aquest dimecres que la Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya s’ha sabut consolidar com un “referent” i punt de trobada entre el sector forestal del país. Una mostra d’això és que en la seva tercera edició ha doblat el nombre d’expositors si es compara amb les xifres del 2012. En total, s’ha passat de 58 expositors ara fa dos anys, als 115. El batlle ha avançat que s’està estudiant la possibilitat que la fira passi a celebrar-se cada dos anys a Vic. L’any alternatiu passaria a organitzar-se des de la capital del país, en el marc del ‘Barcelona Bioeconomy Forum BBF’. El certamen se celebrarà a Vic els propers 20, 21 i 22 de febrer.

La Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya, el primer saló dedicat a l’aprofitament energètic d’aquest recurs al país, és des de l’any 2012 un espai d’impuls d’aquesta energia a Catalunya. Amb l’objectiu de donar a conèixer i facilitar l’explotació dels avantatges ambientals, socials i econòmics associats a l’aprofitament de la biomassa forestal, la fira vol ser un punt de trobada per a professionals del sector i una referència per als usuaris i ciutadans interessats en la font d’energia renovable.

Més enllà de les solucions elèctriques que pot generar, la biomassa es focalitza sobretot en l’aprofitament tèrmic, que permet escalfar particulars o indústries a partir de la calefacció o també per produir aigua calenta sanitària.

L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha assenyalat que la fira combina una vocació comercial i una de pedagògica. Per un costat, les empreses presentaran les últimes novetats i ofertes en matèria de productes i serveis relacionats amb la biomassa, en un espai que vol ser creador de sinèrgies i noves línies de negoci. D’altra banda, la fira també permetrà als ciutadans conèixer les diferents solucions tecnològiques associades a l’aprofitament de la biomassa i veure quines es poden ajustar més a les seves necessitats.

El sector forestal també hi tindrà el seu espai amb unes jornades enfocades per als professionals. S’hi podran trobar conferències que tractaran aspectes relacionats amb l’aprofitament energètic de la biomassa, des de la qualitat del producte fins a les tecnologies de valorització. Les últimes tendències i els avenços tecnològics que permetran l’intercanvi de coneixements i experiències també hi seran presents. Els dos primers dies de la fira seran les jornades dirigides a professionals, mentre que dissabte serà un dia més enfocat al gran públic.

115 expositors, el doble que el 2012

La regidora de Fires i Mercats, Montse Rovira, ha explicat que després de l’èxit de les dues primeres edicions, la demanda d’expositors per ser presents a la 3a edició de la fira ha augmentat notablement. La xifra ha passat de 58 el primer any, a 115 en l’edició d’enguany. Rovira ha explicat que per tal de donar cabuda a l’augment d’expositors, l’organització ha ampliat la superfície d’exposició tan de superfície coberta com a l’aire lliure.

Una fira compartida amb Barcelona

Vila d’Abadal ha avançat que s’està estudiant la possibilitat que en properes edicions la fira es passi a celebrar un cop cada dos anys. L’any alternatiu se celebraria a Barcelona en el marc del ‘Barcelona Bioeconomy Forum BBF’, un fòrum d’experts liderat pel doctor de la UAB Martí Boada.

La Fira de la Biomassa Forestal està organitzada per l’Ajuntament de Vic, la Direcció General de Medi Natural, el Centre de la Propietat Forestal del Departament d’Agricultura, l’Institut Català d’Energia, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, així com el Consell Comarcal d’Osona i el Consell Comarcal de la Selva.

La biomassa a Catalunya

Catalunya disposa de dos milions d’hectàrees de superfície forestal, de les quals, 1’3 milions corresponen a superfície arbrada. L’inventari forestal del Servei de Gestió Forestal calcula que cada any l’increment del volum aparent dels boscos és de 3’5 milions de metres cúbics.

La directora de l’Institut Català de l’Energia, Maite Masià, ha explicat que actualment, el país té en funcionament quatre plantes de producció de biocombustibles sòlids en forma de pèl·let. A més, en total, ja hi ha unes 2.000 calderes de biomassa en funcionament al país per a usos tèrmics, el doble que l’any passat, destinades a diversos àmbits com el domèstic, l’industrial, el municipal o el terciari. Aquests punts de calor sumen més de 200 MW en potència.

El Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya preveu que l’any 2020 la biomassa suposi un 16’6% del total de l’energia primària procedent d’energies renovables es consumeixi a Catalunya.

La comarca de la Selva és la zona més boscosa de Catalunya, seguida per les comarques del Berguedà, Osona i el Ripollès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any