Camilleri sobre Catalunya: ‘Sou poble i sou nació’

  • L'escriptor sicilià participa en una xerrada amb el traductor de la seva obra, Pau Vidal · 'Vázquez Montalbán hagués estat de part de Catalunya', diu

VilaWeb
Redacció
08.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor sicilià Andrea Camilleri, de vuitanta-vuit anys, que aquesta setmana ha rebut el IX premi Pepe Carvalho del festival BCNegra, va participar ahir en una xerrada oberta al públic amb el traductor de la seva obra, Pau Vidal. Camilleri va explicar un reguitzell d’anècdotes sobre la seva vida, les seves novel·les i sobre l’ofici d’escriptor. També va parlar de política, del procés sobiranista català i del referèndum. ‘Quan hi ha una llengua i una cultura, s’és poble i s’és nació’, va dir, sobre Catalunya. I va afegir de la manera de conviure amb altres nacions se’n pot dir de moltes maneres: autonomia, independència… I va acabar dient: ‘Crec que Vázquez Montalbán segurament hagués estat de part de Catalunya’. Vegeu la xerrada íntegra:

Veieu-lo també amb l’àudio original:

Lliurament del premi al Saló de Cent

En el lliurament del premi, dijous, Camilleri va fer un emotiu discurs en què va assegurar que no es cansaria mai de repetir la seva gratitud envers l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán, inspirador del principal personatge dels seus llibres, que per això es diu Montalbano. Camilleri va acabar el discurs recordant el dia de la mort de Montalbán, notícia que va saber a través dels diaris a primera hora del matí. I explica com la seva dona va entrar a l’estudi on s’havia tancat per plorar la mort del seu amic portant-li el correu del dia. Entre els paquets que havia rebut aquell mati hi havia l’última novel·la publicada a Itàlia de Montalbán, que premonitòriament portava per títol ‘Happy End’ (‘Final feliç’), amb un subtítol significatiu: ‘La història no s’acaba aquí.’ ‘Missatge rebut, Manolo’, va dir aleshores Camilleri. Us l’oferim íntegre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any