Un professor de Sciences Po proposa una solució transitòria perquè no s’expulsi de la UE una Catalunya independent

  • L'acadèmic defensa que Catalunya no hauria de passar pel mateix procés que els estats externs

VilaWeb
ACN
31.01.2014 - 15:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El professor del prestigiós institut d’estudis polítics de París Sciences Po i director de la Càtedra MDAP, Jean-Bernard Auby, ha defensat una solució transitòria perquè una Catalunya independent continuï vinculada a la UE, encara que de manera immediata no en sigui membre de ple dret, i no sigui expulsada d’Europa.

En una jornada a Tolosa (Occitània) sobre el dret de decidir de Catalunya, Auby ha reivindicat que ‘Catalunya i els catalans són dins de la UE i en formen part’. Per aquest motiu, creu que si el país s’independitza no ha de passar pel mateix procés que han viscut els països que són completament externs a la Unió Europea.

Auby creu que la situació en què es trobaria una hipotètica Catalunya independent respecte a la UE s’ha de matisar més del que han dit ‘alguns subjectes dins les institucions europees’. El professor ha argumentat que Catalunya i els catalans són dins de la UE i en són subjectes. I, per aquest motiu, ha apuntat que si el país esdevé independent no s’ha d’obligar ‘mecànicament’ a passar pel ‘mateix procés’ que han viscut els països que són ‘completament externs’.

‘Caldria trobar un mitjà per mantenir-la vinculada a Europa encara que no tingui immediatament un estatuts d’estat membre de ple dret’, ha proposat Auby per després afegir que seria una solució transitòria perquè els catalans no siguin expulsats d’Europa i del dret europeu, com ara la ciutadania. 

Auby ha participat en una jornada a Science Po de Tolosa organitzada conjuntament amb el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat). Forma part d’un cicle de conferències sobre el dret de decidir en universitats de prestigi de tot Europa. El primer cicle es va iniciar precisament a Science Po, a París, i se n’han fet a Londres, Sevilla i Uppsala (Suècia). El cicle continuarà a Lisboa al febrer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any