25.01.2014 - 06:00
Dins la col·lecció ‘Productes de mercat’, el monogràfic número 38 és dedicat a la carxofa i el signen les germanes Veva, Mariona i Fina Barba i Albòs. Entre les deu receptes que ofereixen n’hem triat una de senzilla i boníssima: la truita de carxofes i alls tendres. Com bé diuen les cuineres, l’èxit també rau en la senzillesa dels ingredients i la facilitat i rapidesa de la preparació.
Ingredients (per a 4 persones):
8 carxofes molt tendres
6 ous
1 manat d’alls tendres
oli
sal
Elaboració:
Es renten els alls tendres procurant que no hi quedi sorra. Es tallen a trossos petits i es posen a fregir a foc lent en una paella amb oli. Es van remenant i, quan són daurats, es retiren del foc.
Mentrestant, es treuen les fulles velles de les carxofes fins que només en quedin les més tendres i blanques. Es deixen els cors i es tallen a grills no gaire prims. Un cop tallades, es posen a fregir en el mateix oli dels alls. S’ha de vigilar de no fregir-les gaire estona perquè quedarien massa seques.
Poc abans de retirar-les del foc, es barregen amb els alls, que coguin junts un moment. Se salen al gust. Es retiren de la paella. Es treu l’excés d’oli de la paella, si n’ha quedat massa.
Es baten els ous en un bol i s’hi afegeixen les carxofes i els alls tendres. Es barregen bé i es deixen mentre s’escalfa l’oli per fer la truita. Un cop escalfat, es tiren els ous deixatats per fer la truita. Queda més bona si és gruixuda i poc feta, però això depèn del gust de cadascú.
Nota:
Els alls tendres es poden substituir per xampinyons fets a làmines no gaire primes o per espàrrecs verds, o també per ceba tendra o porro.