Trenta anys del ‘1984’ d’Apple

  • El 22 de gener de 1984 la companyia californiana va presentar la revolucionària línia d'ordinadors Macintosh amb un anunci també innovador, signat per Ridley Scott

VilaWeb
Redacció
21.01.2014 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 22 de gener de 1984, en un descans de la final de la SuperBowl, es va emetre per televisió un anunci tan innovador com el producte que insinuava. Amb 1984 (dirigit per Ridley Scott), la jove companyia informàtica Apple anunciava el Macintosh (recreació), el primer ordinador personal orientat al consumidor i dotat de ratolí i interfície gràfica. Steve Jobs (1955-2011), el president de la firma californiana, el va presentar l’endemà passat.

Ho va fer en una de les seves famoses presentacions dalt de l’escenari (vídeo), al Flint Center de Cupertino (Silicon Valley), el mateix lloc on dissabte vinent es recordaran els trenta anys del Mac.

El primer Mac, que partia de l’experiència acumulada per Apple des de la seva fundació, el 1976 (vídeo), costava 2.495 dòlars i tenia una memòria de 128 KB (cal dir que, a l’època, l’estàndard eren 64). Aquell ordinador compacte ja avançava la simplicitat d’ús i el disseny acurat que ha acompanyat des d’aleshores tots els productes d’Apple, del PowerBook a l’iMac o el MacBook, passant per l’iPod, l’iPhone (vídeo i àlbum de fotos de la línia Mac) i l’iPad. Apple arriba al trentè aniversari en plena forma (és la primera marca mundial, segons l’últim rànquing de la consultora Interbrand), però sense la seva ànima, Steve Jobs, mort el 5 d’octubre de 2011.

Jobs i Apple 

La relació de Steve Jobs amb Apple, amb tot, no sempre fou tan íntima. Tan sols un any després del llançament del Macintosh, Jobs va haver de deixar l’empresa (que havia fundat a vint-i-un any al costat de Steve Wozniak) per desavinences amb la resta de la direcció. La separació no va provar-los gaire. Apple va evolucionar els seus productes, però l’enorme competència (especialment de Microsoft) la va abocar a la crisi. Jobs, per la seva banda, es va concentrar en la seva nova firma, NeXT, que no va acabar de tenir èxit comercial. 

En el vintè aniversari d’Apple, el 1997, hi hagué la retrobada: la casa de la poma va comprar NeXT per utilitzar-ne el sistema operatiu, l’OpenStep, com a punt de partida del Mac OS X. L’adquisició implicava la tornada de Jobs, primer com a assessor i després com a president. Només va caldre un any perquè l’empresa de Cupertino tornés a revolucionar el mercat de la informàtica personal, amb la presentació de la colorista línia iMac. Començava l’actual època d’or d’Apple, gràcies a la visió de futur de Jobs i als espectaculars dissenys d’un jove creatiu anglès, Jonathan Ive. Tots dos són al darrere d’èxits de vendes com l’iMac, el PowerBook, el MacBook, l’iPod, l’iPhone i l’iPad.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any