Rajoy veu impossible dialogar amb Catalunya pel ‘procés continu de decisions unilaterals’

  • El president espanyol reitera que la sobirania radica només 'en el conjunt del poble espanyol'

VilaWeb
ACN
17.01.2014 - 17:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha recordat avui que la seva posició respecte al procés sobiranista és clara i no admet matisos, però ha advertit les institucions catalanes que és impossible dialogar davant del ‘continu procés de decisions unilaterals’ que adopten. Ha fet aquestes declaracions en una conferència de premsa conjunta a la Moncloa amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, que ha reiterat un cop més que qualsevol part d’un estat membre que se separi d’aquest estat membre deixarà de formar part de la Unió i haurà de demanar novament la seva adhesió.

El president espanyol ha rebut dues preguntes sobre el procés català en aquesta roda de premsa. Una centrada en l’aprovació per part del Parlament de Catalunya de la proposició de Llei que reclama el traspàs a Catalunya de la competència per celebrar referèndums. L’altra sobre la possible independència d’Escòcia i la seva continuïtat a la Unió Europea.

Pel que fa a Catalunya, Rajoy ha recordat que ell ja ha mostrat de forma clara quin és el seu plantejament: ‘la sobirania radica i la té el conjunt poble espanyol, només en pot disposar el poble espanyol’, ha dit.

En tot cas, i respecte a una segona part de la pregunta sobre si encara queda espai per al diàleg, ha assegurat que ell ‘sempre’ està obert al diàleg, però des de Catalunya ‘s’estan prenent decisions unilaterals sense comunicar-les a ningú ni voler arribar a cap tipus d’entesa’. ‘El que jo veig aquí com a president del govern és un continu procés de presa de decisions unilaterals’ i ‘així és impossible dialogar’, ha dit.

Pel que fa a Escòcia, Rajoy ha fet referència a un informe del govern britànic sobre la qüestió i ha advertit que Escòcia quedaria ‘fora de la UE, de les Nacions Unides i de tots els tractats internacionals als què pertany per ser membre del Regne Unit’. A més, segons Rajoy, en el cas que la seva moneda fos l’euro, també en quedaria fora, i per tant no tindria l’empara del Banc Central Europeu, amb ‘l’empobriment’ consegüent. ‘Això és informació, no opinió’, ha dit.

Barroso: ‘No és la nostra competència’

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, també ha fet referència a la possible independència de Catalunya i d’Escòcia en resposta a les preguntes dels periodistes. Barroso ha reiterat el discurs que manté des de fa mesos: ‘Aquestes qüestions són d’ordre intern’ i ‘la posició de la Comissió Europea és la del respecte de l’ordre constitucional dels estats membres’, però ‘no és la nostra competència tenir opinió sobre el que hagi de passar i sobre el que són possibilitats, i no especularé’.

En tot cas, ha insistit que ‘en el cas que una part d’una país membre se separi de la resta per ser un nou estat, lògicament hauria de sol·licitar l’adhesió i hauria de seguir el tràmit i rebre el suport unànime de tots els països membres’. ‘Està clar el que pot passar si la independència arriba’, ha dit, ‘però no em puc embarcar en altres especulacions de cara a casos concrets com els de Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any