L’Atlantic Council adverteix Europa que no pot obviar la qüestió catalana

  • El prestigiós 'think tank' americà, del qual Aznar és conseller, avisa que hi haurà estats europeus que reconeixeran la independència

VilaWeb
Redacció
17.01.2014 - 16:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ‘think tank’ nord-americà Atlantic Council, en l’equip assessor del qual hi figura l’ex-president espanyol José Maria Aznar, recomana a la Unió Europea en aquest article que tinguin una actitud proactiva vers el procés d’independència català. Amb el títol ‘Com els catalans poden canviar Europa‘, el prestigiós ‘think tank’ avisa que hi haurà estats europeus que reconeixeran la independència. Els autors de l’article, dos experts en dret internacional diuen: ‘És poc probable que en Europa en el seu conjunt negui el reconeixement a Catalunya […]. En molts països europeus, el no reconeixement seria percebut com antidemocràtic. Serà extremadament difícil de justificar, perquè més de dues dotzenes d’estats han aconseguit el reconeixement en els darrers vint anys, i probablement Escòcia s’unirà a aquesta llista.’

‘Encara que Espanya s’oposi fermament al referèndum, està clar que els catalans tiraran endavant’, assegura l’article de l’Atlantic Council, que signen Paul R. Williams i Rooushani Mansoor, del Public International Law & Policy Group, una organització que ofereix assessorament legal gratuït a estats i governs involucrats en negociacions de pau, en la redacció de constitucions després de conflictes o en qüestions de democràcia i governança.

El text assegura que ‘Espanya i Catalunya estan tancats en un debat legal sobre el dret de Catalunya de fer un referèndum i declarar la independència’ però ‘per Europa, aquest debat legal domèstic és irrellevant’. ‘Si els catalans escullen la independència, buscaran el reconeixement internacional com a estat independent en base a la voluntat del poble, no a les provisions de la constitució espanyola’, afegeix.

‘Europa està tractant el tema de la independència com una qüestió interna d’Espanya i el Regne Unit, un error que podria trencar la delicada unitat del continent’, asseguren els experts en el seu informe. ‘Serà Europa, al final, la que decideixi si Catalunya serà un estat independent. La fòbia del continent a l’autodeterminació i la seva manca d’una política coherent respecte als nous estats independents, el deixa mal preparat per prendre aquesta decisió, que afectarà els mateixos fonaments d’Europa’, destaca l’article.

Els experts especifiquen que ‘la llei internacional ni permet ni prohibeix als qui aspiren a ser un estat’. ‘D’acord amb la llei internacional, un estat ha de tenir un territori amb una població subjecte al control d’un govern, un criteri que Catalunya complirà. També ha de ser sobirà, el que significa que altres estats l’han de reconèixer. I així es com el tema català es convertirà en un tema dels altres estats europeus’, diuen.

El text de l’Atlantic Council argumenta que és ‘improbable’ que ‘Europa com a globalitat negui el reconeixement a Catalunya’ perquè ‘això crearia un conflicte al centre d’Europa’ i ‘en molts països, el no reconeixement es percebria com un actitud antidemocràtica’. ‘Seria extremadament difícil de justificar, tenint en compte que més d’una dotzena d’estats han estat reconeguts en els darrers 20 anys, i que és probable que Escòcia s’uneixi a la llista’, argumenta l’informe.

Amb tot, els dos experts també afegeixen que també és ‘improbable’ que Europa ‘reconegui Catalunya com a independent i l’admeti a la Unió Europea’ perquè això podria ‘encoratjar més referèndums a Bèlgica, Xipre, Eslovàquia, Romania i possiblement Itàlia’. En aquest sentit, els autors del text conclouen que ‘Europa probablement fracassarà a l’hora de desenvolupar una estratègia comuna, amb alguns estats reconeixent Catalunya i d’altres negant-li el reconeixement’.

L’Atlantic Council afegeix que després la resta de la comunitat internacional ‘seguiria aquest model’. Pels experts, aquesta situació provocaria a Europa el doble de problemes, ja que es perpetuaria ‘un conflicte a Espanya’ i alhora ‘es promourien altres referèndums d’independència’. A més, es crearia ‘un estat amb l’euro com a moneda, amb 7 milions de ciutadans que podrien acabar mantenint la seva ciutadania de la UE, però alhora vivint fora de la UE’. Per tot plegat, el consell d’aquests experts és que la Unió Europea elabori una estratègia comuna per fer front al repte sobiranista català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any