Onze hores de resistència sota terra contra la MAT

  • Un activista impedeix que comencin les obres a Fellines · Es colga dins un cotxe i sota una caravana

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En Víctor és un activista contrari a la línia de molt alta tensió (MAT) que des de fa dies dormia en una caravana a Fellines, a Viladasens (Gironès), just al punt on Red Eléctrica ha d’aixecar una de les torres de la línia. A sota de la caravana, en Víctor havia dissenyat un enginyós sistema per a evitar que els operaris poguessin començar a treballar: va excavar un gran forat a terra i, a sota, a uns tres metres de profunditat hi va posar un cotxe. A través d’un túnel fet de bidons, havia construït un accés directe des de l’interior de la caravana fins a dins el cotxe, tot esperant que algun matí apareguessin els operaris per a començar els treballs, o la policia per a desallotjar-lo. I ahir, de bon matí, els mossos d’esquadra es van presentar a la seva caravana per a desallotjar-lo. Però ell, en adonar-se’n, va tenir temps de baixar des de la caravana fins al cotxe, on s’encadenà les mans dins un bidó de ciment. A més, va punxar les rodes de la caravana.

No el van poder rescatar fins quasi onze hores més tard. Una ambulància se’l va endur per fer-li un reconeixement mèdic, després d’haver passat un dia sencer sota terra i sense ni aigua ni aliments. I mentre ell romania soterrat, just a sobre, un grup d’activistes que li donaven suport va encarar-se als mossos, que hi van respondre a cops de porra. No a la MAT ha denunciat que una activista tenia el braç trencat per causa d’un cop de porra i que els agents no ensenyaven el nombre d’identificació obligatori que fixa la llei.

Com més avançava el dia, més augmentava el dispositiu policíac, amb vuit furgonetes d’antiavalots. Mentrestant, els bombers van aconseguir, primer, treure la caravana que hi havia sobre el cotxe, amb una grua; i, després, a pic i pala, accedir al cotxe colgat. Finalment, van poder trencar el bidó de ciment on en Víctor tenia les mans encadenades.

Indignació dels veïns

El punt on es va atrinxerar en Víctor és molt a prop d’una casa aïllada del nucli de Fellines, amb tres habitants. N’és un Sergi Saus, que dóna suport a l’acció de l’activista. Saus critica que la torre que vol aixecar REE sigui massa a prop de casa seva: ‘Treballen a disset metres de casa nostra, tot i que la llei diu que les torres han de ser a un mínim de cent metres de les cases aïllades.’ Cal recordar, a més, que la mateixa llei distingeix entre cases aïllades i nuclis urbans, sempre argüint motius de salut, un fet molt criticat per la reivindicació històrica contra la MAT. Les torres de molt alta tensió han de construir-se a més quatre-cents metres dels nuclis urbans, però tan sols a més de cent metres de la les cases aïllades, cosa que per la plataforma implica distingir entre ciutadans de primera i de segona.

En un vídeo difós a les xarxes socials, els impulsors de la iniciativa defensen que és una acció per a mirar de paralitzar la construcció de la línia. No obstant això, fonts de REE van explicar ahir que el calendari no se’n ressent, perquè l’empresa treballa simultàniament a diversos punts d’aquelles comarques. De moment, ahir, les obres no van poder començar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any