Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  08.01.2014  19:06

Autor/s: ACN

El govern veu en la rapidesa de la resposta de Barroso una demostració de la importància del procés

Fonts de l'executiu afirmen que el govern ja coneixia la posició oficial de la Comissió Europea i insisteix que el cas català no té precedents

Men?ame
 

El govern valora positivament la rapidesa amb què el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha respost la carta que li havia enviar el president de la Generalitat, Artur Mas, i ho veu com una demostració que el procés català és important també per a Europa. L'executiu català no vol replicar directament el contingut de la carta de Barroso i es limita a recordar que ja coneixia quina és la posició oficial de la CE. A més, fonts del govern recorden que l'objectiu de la carta era informar de la "transcendència de l'acord" del passat 12 de desembre sobre la data i la pregunta de la consulta.

El procés català no té precedents a la UE

En referència a si una Catalunya independent formaria part de la UE, aquestes mateixes fonts insisteixen que no hi ha precedents d'un cas com el català i que, per tant, tampoc hi ha preceptes legals directes que emanin dels Tractas de la UE. 'Hi ha opinions de tota mena al respecte entre gent altament experta, com l'informe del Parlament britànic sobre la independència d'Escòcia', afegeixen.

En aquest sentit, insisteixen que els tractats de la UE no fan cap referència sobre què passaria en cas que una part d'un estat membre se separi de l'estat matriu. Per aquest motiu, fonts de l'executiu emmarquen la continuïtat de Catalunya a la UE a una 'decisió política' en mans dels governs de tots els estats membres de la UE que s'haurà abordar 'quan s'escaigui'.

Finalment, refermen que Catalunya s'ha compromès a un procés 'pacífic, democràtic, transparent i que es fonamenta en els principis i valors que ha inspirat la UE'.