Cinc-cents anys de la mort d’Anna de Bretanya

  • Desenes d'actes commemoren un dels símbols històrics de la identitat bretona

VilaWeb
Redacció
09.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 2014 no sols es commemora el tricentenari dels fets del 1714. L’any que tot just estrenem també és important per a Bretanya, que avui es disposa a recordar els cinc-cents anys de la mort de la seva última duquessa sobirana. El govern d’Anna de Bretanya (Nantes, Bretanya, 25 de gener de 1477 – Blois, Orleanès, 9 de gener de 1514), de fet, va significar un moment d’inflexió en la història del país celta, en què tot i resistir va perdre la independència per la força de les armes i va acabar unida a França.

Anna, filla i hereva del darrer duc de Bretanya, Francesc II, després de moltes intrigues i temptatives fallides, es va casar amb Carles VIII, rei de França. El matrimoni va representar l’associació de Bretanya a la monarquia francesa. I a la mort del rei es van moure fils per a casar-la amb el nou rei francès, Lluís XII, cosí del precedent, i assegurar així la unió futura de Bretanya amb França.

Anna de Bretanya, com a referent de la sobirania del país i la voluntat de resistència, és un símbol de la identitat bretona i per això el cinc-cents aniversari de la seva mort es commemora amb desenes d’actes pels cinc departaments en què és dividit administrativament el país: hi ha misses de record, concentracions davant la seva estàtua, conferències i debats, a més de la inauguració d’un nou institut amb el seu nom a Sant-Ervlan i la realització d’un fresc gegant.

La majoria d’esdeveniments són organitzats o coordinats pel Comitè Anna de Bretanya, constituït l’any passat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any