El Kurdistan Occidental adopta una ‘constitució democràtica’

  • Divideix el territori de majoria kurda al nord de Síria en tres cantons, on són reconegudes tres llengües oficials

VilaWeb
Redacció
08.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Kurdistan Occidental, dotat d’una autoritat democràtica i autònoma enmig de la guerra que afecta Síria, ha adoptat una constitució pròpia que divideix el territori de majoria kurda en tres cantons (Djezira, Kobani i Afrin) i hi reconeix tres llengües oficials: el kurd, l’àrab i el siríac, un dialecte de l’arameu conservat en algunes comunitats cristianes de Síria i l’Irac i com a llengua litúrgica de moltes comunitats cristianes orientals.

La constitució s’ha aprovat durant una assemblea de l’Autoritat Democràtica i Autònoma del Kurdistan Occidental, a la ciutat d’Amude. Aquest òrgan, explica ActuKurde, és l’encarregat de definir el model polític, redactar una constitució i establir una llei electoral, i en formen part una setantena de representants de partits polítics, organitzacions de la societat civil i minories ètniques i religioses, a més de col·lectius femenins i juvenils.

La constitució també garanteix els drets humans i les llibertats, considerats ‘valors suprems’. Defensa la igualtat sense discriminació entre dones i homes en tots els àmbits de la vida i estableix la gratuïtat de l’ensenyament, un ‘dret fonamental’, com també el de la feina, l’habitatge i la salut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any