El jutge torna a encausar Cristina de Borbó per emblanquiment de capital i delicte fiscal

  • José Castro l'ha cridada a declarar el 8 de març a Palma

VilaWeb
Redacció
07.01.2014 - 09:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge José Castro ha decidit de tornar a encausar per suposada corrupció la infanta Cristina de Borbó. L’ha cridada a declarar el 8 de març a les 10 del matí a Palma perquè respongui d’acusacions d’emblanquiment de capital i delicte fiscal, com a copropietària, juntament amb el seu marit, Iñaki Urdangarin, de l’empresa Aizoon, a la qual es van desviar més d’un milió d’euros públics des del grup Nóos.

És la segona vegada que el jutge encausa la infanta Cristina. A l’abril ja ho va fer, en una decisió que va revocar l’Audiència de Palma al cap de pocs dies, una vegada estimat el recurs de la fiscalia que al·legava manca d’indicis. L’Audiència va suspendre provisionalment l’encausament de la filla del rei, tot i que va deixar la porta oberta a reprendre el procediment en virtut dels aclariments que Castro demanés a l’Agència Tributària pels ‘dubtes i incerteses’ que contenia un dels seus informes.

El 14 de novembre, la fiscalia anticorrupció va emetre un escrit en què descartava de demanar l’encausament de Cristina pel cas Nóos, perquè considerava que no hi havia prou indicis. El fiscal va concloure que ‘les meres conjectures o sospites’ no constituïen elements vàlids d’imputació.

Ara, la resolució del jutge, de 227 pàgines, atribueix a la filla del rei dos delictes castigats severament pel codi penal espanyol. L’emblanquiment de capital implica una pena de presó fins a sis anys i una multa que pot triplicar la quantitat de diners afectats. El delicte fiscal pot implicar un màxim de cinc anys de presó i una sanció econòmica.

La defensa recorrerà

L’advocat de la infanta espanyola, Miquel Roca i Junyent, ha anunciat que presentaria un recurs perquè la seva clienta no hagi d’anar a declarar el 8 de març al jutge. Si es tornés a revocar l’encausament, ja no es podria tornar a citar a declarar Cristina de Borbó. 

Notícies relacionades:

El documental que recomana Joan Tardà sobre la decadència del rei d’Espanya

El rei d’Espanya s’encalla i s’equivoca llegint

El suport a la monarquia espanyola, en davallada constant

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any