Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  06.01.2014  23:03

Autor/s: ACN

El premi Josep Pla, una ficció històrica sobre un estat català

Albert Villaró, guardonat per la novel·la 'Els ambaixadors'

Men?ame
 

L'arxiver i arqueòleg Albert Villaró s'ha endut el 46è premi Josep Pla amb 'Els ambaixadors', una ficció històrica sobre una república catalana que és independent des dels fets del 1934 i que és objecte d'una invasió alemanya. La novel·la, d'espionatge i intriga, transcorre als anys quaranta, en un passat alternatiu després d'un desenllaç diferent dels Fets d'Octubre del 1934. Villaró s'imagina què hauria passat si la proclamació de l'estat català per part de Lluís Companys hagués acabat d'una altra manera, i proposa, doncs, un joc literari d'història-ficció.

La novel·la s'ha imposat als altres 22 originals que s'hi havien presentat. El veredicte s'ha fet saber durant la tradicional nit literària del dia de Reis a l'Hotel Palace.

En l'agraïment, Villaró ha començat explicant que el primer premi literari que havia rebut eren dos volums de Josep Pla, l'escriptor que dóna nom precisament al guardó que ha rebut aquesta nit per 'Els ambaixadors'.

El gruix de l'obra, segons que ha contat, passa l'any 1949, en una república catalana que es refà de la invasió dels nazis, amb personatges reals, ha dit, i també imaginaris. Com a escenaris, ha destacat Andorra, Barcelona, Irlanda i Madrid.

'Aquesta novel·la és sobre aquella pregunta que ens fem a vegades: què passaria si...?', ha resumit Villaró, i ha afegit que l'obra era 'una gran broma' perquè era 'tenyida d'una necessària ironia'.

'Els ambaixadors' és un projecte molt antic, de 'llarga gestació', ha dit. I ha desitjat que la gent, llegint-la, pugui retrobar el plaer que ell va sentir escrivint-la.

Albert Villaró va néixer a la Seu d'Urgell (Alt Urgell) el 1964. Té estudis de geografia i història i és arxiver i arqueòleg. És director del Departament de Cultura i Turisme del comú d'Andorra la Vella. Col·labora en mitjans com ara el diari Segre i el Diari d'Andorra, i ja ha obtingut alguns premis literaris com el Memorial Anna Dodas l'any 1994, per 'La selva moral'; el Nèstor Luján de novel·la històrica el 2003, per 'L'any dels francs'; i el premi Carlemany el 2006, per 'Blau de Prússia'.

El jurat del premi Josep Pla el formaven Sebastià Alzamora, Berta Bruna, Rosa Cabré, Antoni Pladevall i Àlex Susanna.