Tortell de Reis, segons la recepta de la Pastiseria Escribà

  • El tortell de massapà, unes postres típiques del dia de Reis · En recollim la recepta del llibre 'Escribà. L'art de convertir la pastisseria en il·lusió'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.01.2014 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Christian Escribà, al llibre ‘L’art de convertir la pastisseria en il·lusió’ (RBA), explica que el seu pare, Antoni Escribà, va ser qui va introduir a Catalunya la corona de cartolina a l’interior del tortell, l’any 1957, després d’haver-la vista a França en un viatge. Per a molts barcelonins és tot un hàbit passar per la pastisseria Escribà a comprar el tortell de Reis. El tradicional és de massapà i el fan així:

Ingredients (per fer un tortell):

Per a la massa mare:

200 g de farina

60 g d’aigua

30 g de sucre

1 culleradeta de sal (4 g aprox.)

15 g de llevat de forner

32 g de mantega

1 ou

Per al massapà:

125 g de sucre

125 g d’ametlla en pols

2 ous

Per a l’acabat:

100 g de fruita confitada (cireres, meló i taronja)

50 g de sucre esponjat

1 ou

una ‘sorpresa’ i una fava seca

Elaboració:

Sobre una taula de treball, feu un volcà amb la farina. A dins, col·loqueu-hi 30 ml d’aigua, el sucre i la sal. Remeneu-ho amb cura fins que es dissolguin el sucre i la sal.

A part, en un recipient, dissoleu el llevat en la resta d’aigua i després afegiu-lo a l’interior del volcà. Barregeu bé tot el dedins.

Bateu la mantega fins que tingui textura de pomada i aboqueu-la dins el volcà, juntament amb l’ou batut. A continuació, pasteu-ho tot progressivament, incorporant-hi la farina del voltant a poc a poc, fins que sigui ben barrejat, de manera que quedi una massa uniforme. Deixeu-la reposar uns vint minuts.

Mentrestant, prepareu el massapà. Dins un bol, barregeu bé el sucre, l’ametlla en pols i els ous fins que aconseguiu també una massa homogènia. Traieu-la del recipient i doneu-li forma de cigarret. Incorporeu-hi la fava i la sorpresa.

Quan la massa del tortell hagi reposat, estireu-la amb un corró fins que tingui un gruix d’uns quatre o cinc mil·límetres. Farciu-la amb el massapà i emboliqueu-la. Deixeu-la reposar durant vint minuts més. Doneu-li la forma característica del tortell i pinteu-la amb l’ou batut. Decoreu el tortell amb les fruites confitades i el sucre esponjat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any