Els presoners bascos responen a la demanda del Fòrum Social

  • Accepten la política penitenciària i buscaran sortides individuals a la seva situació · Reconeixen el sofriment i dany generat i fan una renúncia expressa 'al mètode utilitzat en el passat'

VilaWeb
Redacció
28.12.2013 - 16:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Col·lectiu de Presoners Polítics Bascos (EPPK) anuncia que està disposat a facilitar que el procés de solució dels empresonats sigui esglaonat, basat en la legislació penitenciària, de manera individual i en un temps prudencial, tal com demanava el Fòrum Social per la Pau. Ho ha anunciat en un comunicat remès als diaris Gara i Berria, que publiquen també el vídeo amb l’anunci fet per una de les portaveus, Marixol Iparragirre. 

En el comunicat, el col·lectiu manifesta una renúncia expressa ‘al mètode utilitzat en el passat per fer front a la imposició, repressió i vulneració de drets’ i el seu compromís amb el nou escenari obert. I afegeix: ‘Reconeixem amb tota sinceritat el sofriment i dany multilateral generats.’

Diuen que assumeixen tota la ‘responsabilitat sobre les conseqüències’ de les seves accions i manifesten la ‘voluntat d’analitzar la responsabilitat’ de cadascun d’ells, ‘dins d’un procés acordat que reuneixi les condicions i garanties suficients’. 

‘Podríem acceptar que el nostre procés de retorn a casa –el nostre excarcerament i de manera prioritària el nostre trasllat al País Basc– s’efectués utilitzant vies legals, encara que això comporti per a nosaltres, implícitament, l’acceptació de la nostra condemna’, afirmen. 

A més, fan una crida a ciutadania, institucions, agents i partits a buscar un ‘ampli consens que possibiliti el retorn a casa, emmarcat en un procés integral, que no posi en qüestió’ el seu ‘caràcter ni dignitat política’, i anuncien que obrirà contactes amb el Fòrum Social per la Pau i altres agents bascos per buscar acords.

‘Una aportació unilateral de gran importància’

L’esquerra abertzale considera l’anunci com una ‘aportació unilateral de gran importància’ i demana al govern espanyol que ‘comenci a fer passos’. 

A través de Twitter, el dirigent de Sortu, Joseba Permach, ha dit que era ‘aportació unilateral de gran importància’; i Rafael Larreina, d’Eusko Alkartasuna, ha dit que el pas de l’EPPK era fruit de ‘l’esforç de societat basca’. El representant d’EA ha criticat ‘l’obsesió que tenen alguns per restar importància als passos que està donant el col·lectiu de pressos d’ETA’, a aquells que consideren que ‘tot arriba tard, que tot és insuficient i que exigeixen més i més’.

Per la seva banda, la secretària d’organització d’Aralar, Rebeka Ubera, ha assenyalat que el col·lectiu de presos d’ETA havia assumit la ‘responsabilitat’ que ha tingut en el conflicte, ‘una cosa que no fan altres agents implicats’. Ubera creu que amb aquest comunicat els presoners es ‘reafirmen en el camí iniciat fa temps i en el compromís amb el procés de pau que viu el poble basc’. En aquest sentit, Ubera ha fet una crida als diferents agents i institucions per actuar ‘al mateix nivell’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any