Tot a punt per a la reforma de la llei de l’avortament de Gallardón

  • Les associacions feministes ja han convocat concentracions aquesta tarda · Del text, se'n saben poques coses, però hi ha la temença que es retorni al tractament jurídic del 1985

VilaWeb
Redacció
20.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ara com ara no se’n sap gran cosa, però tot fa pensar que la nova llei de l’avortament que promou el govern espanyol, amb el ministre Gallardón al capdavant, serà un pas enrere per als drets de les dones. Sembla que fins i tot podria penalitzar l’avortament en termes semblants als de la llei del 1985. I tot apunta que el consell de ministres l’aprovarà avui, segons les últimes informacions aparegudes ahir. Les associacions feministes de tot el país ja han començat accions de protesta: si efectivament s’aprova avui, hi ha concentracions programades davant les seus del govern espanyol i les seus del PP, a les 19.00.

Per una altra banda, la Plataforma Feminista d’Alacant promou l’anomenat Pacte de les Dones, amb què es demana que totes les diputades, siguin del partit que siguin, votin contra la llei quan arribi al congrés espanyol. De moment han rebut el suport explícit de PSOE, IU, BNG i Amaiur.

El ministre Gallardón tan solament ha donat dues pistes sobre la llei: la prohibició que les dones de setze anys i disset puguin avortar sense el permís dels pares, cosa que la llei actual autoritza, i l’eliminació del codi penal de les sancions a la dona que avorti. La llei actual no preveu l’ingrés a presó –a diferència de l’anterior, del 1985–, però manté sancions fortes a les dones que avortin fora dels supòsits legals. També s’ha especulat que es podria reduir el nombre de setmanes per a avortar legalment i que dels supòsits per a poder avortar se’n podria eliminar el de malformacions fetals. Si això fos així, les úniques causes d’avortament legal foren la violació i el risc greu per a la salut de la dona.

De la descriminalització de la dona a la clandestinitat

Per a Betlem Cañizar, de Ca la Dona, l’únic punt positiu que sembla que incorpora la reforma és la descriminalització de la dona avortista, en cas que efectivament l’avortament sigui eliminat del codi penal. Amb tot, avisa: ‘Descriminalitzar la dona és positiu, però si això implica reduir els supòsits legals de l’avortament i endurir el codi penal contra metges i professionals que el practiquen, les dones ens podem trobar que hàgim de tornar a fer avortar de manera clandestina, fins i tot en pràctiques altament perilloses per a la nostra salut.’

‘No volem fer diferències, volem poder decidir sempre sobre el propi cos’

Per una altra banda, lamenta que el Partit Popular acusi les associacions feministes de voler fer ‘ciutadans de primera i ciutadans de segona’ quan es queixen de la possibilitat que les malformacions del fetus siguin excloses dels supòsits legals per a avortar. ‘Nosaltres no hem demanat que es faci cap diferència, nosaltres volem poder decidir sobre el nostre cos sempre, en tots els supòsits.’

Equilibris polítics per a calmar l’extrema dreta

Les associacions feministes sospiten que aquesta llei no deixa de ser, també, una manera d’acontentar els sectors més d’extrema dreta del PP, que, recentment, han estat molt crítics amb el govern de Rajoy, que acusen d’immobilisme. ‘Els equilibris polítics per a recuperar una part de l’electorat que s’ha distanciat són, de segur, una de les raons que han portat Gallardón a promoure aquesta reforma; es tracta de no perdre vots i d’apaivagar les crítiques a costa de les dones’, lamenta Cañizar.

També explica que totes les associacions feministes del país i de tot l’estat espanyol es troben en una situació de tensió i d’expectativa permanents, perquè de la llei se’n saben molt pocs detalls, cosa poc habitual en casos anteriors, sobretot relacionats amb els drets de les dones. Per això tenen por que la llei sigui especialment dura i restrictiva i ja preparen les accions de contestació perquè sigui modificada al congrés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any