Notícies

Dijous  19.12.2013  12:59

Autor/s: ACN

El preu de la llum es dispara: pujarà un 11% el gener

La subhasta d'avui de les elèctriques dispara el preu de la factura elèctrica · El Ministeri demana una investigació per aclarir si hi ha hagut alguna manipulació

Men?ame
 

El preu del rebut de la llum s'encarirà el mes de gener més d'un 11%. La subhasta que fixa la part liberalitzada de la tarifa, que s'ha fet avui i que es basa en el preu de l'energia, ha augmentat un 26,5% i ha tingut un impacte en el preu de la llum del 10,5%. A aquest increment se li ha d'afegir un percentatge que pot arribar al 2% i que és el que fixa el govern espanyol. Això implicarà un increment final d'entre l'11% i el 13%.

L'increment de la part del govern, el tram que correspon als peatges, l'ha d'acabar de confirmar el ministre d'Indústria i és el que determinarà si la llum augmenta prop de l'11% o s'enfila fins el 12%. El ministre José Manuel Soria ja ha anunciat fa un dies que el tram que regula el govern pujaria un 2% cosa que incrementaria la factura en poc més de l'1%.

L'augment del preu de la tarifa elèctrica suposarà que els prop de 20 milions de persones que estan acollits al preu voluntari al petit consumidor, abans de la reforma elèctrica el que es coneixia com la Tarifa de l'Últim Recus, vegin incrementada la seva factura per tercer trimestre consecutiu i aquest cop amb un augment de l'entorn de l'11%.

Quatre pujades en un any

El preu de la factura de l'electricitat s'ha incrementat 4 cops més durant el 2013. El primer trimestre en un 3%, el tercer trimestre l'1,2%, el quart trimestre el 3,1% i una pujada extraordinària el mes d'agost de l'1,2%, amb motiu de l'aprovació de la reforma del sistema elèctric espanyol. Només en el segon trimestre el rebut de la llum va baixar en un 6,6%.

L'increment de la tarifa elèctrica ve calculat per dos trams: el tram de peatges i regulat pel govern, que explica poc més de la meitat del preu, i el tram alliberat que ve determinat pel preu de la subhasta del Cesur, que justifica poc menys de la meitat de l'increment.

Fa un dies el ministre d'Indústria va anunciar que el govern espanyol incrementaria els peatges en un 2%, cosa que tindrà un impacte de l'1% d'augment en el preu de la factura. El ministre es desmentia a si mateix perquè havia anunciat anteriorment que el consumidors no pagarien el dèficit de tarifa del sector, que aquest any afegirà al dèficit acumulat 3.600 milions d'euros més.

La part alliberada, que explica poc menys de la factura de la llum, es determina cada trimestre en una subhasta del Cesur on les empreses generadores marquen el preu de l'electricitat pel període trimestral següent, en el cas de la subhasta d'aquest dijous el preu per al primer trimestre del 2014.

S'investigarà la subhasta

El portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, ha anunciat des dels passadissos del congrés que el Ministeri d'Indústria espanyol havia sol·licitat formalment que s'obri una investigació a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) perquè 'analitzi si hi ha hagut competència o alguna manipulació en la subhasta d'aquest matí' que hagi provocat l'augment de l'11,5% del preu de la llum a partir de gener. 

Per Alonso, 'no hi ha cap justificació per a un augment d'aquestes característiques', perquè és un increment 'inabordable' quan l'estat ja té un cost de l'energia 'dels més cars d'Europa, només per darrere de Xipre i Irlanda'.

El portaveu del PP ha comunicat al grup parlamentari que treballava 'per corregir aquesta situació amb l'objectiu que la llum no augmenti'. També ha recordat que les famílies no s'ho podien 'permetre', i que l'economia espanyola no podia 'competir amb aquests costos'. 

Men?ame