El Periódico entra en campanya

  • Publica un sondatge en què compta els indecisos com a participació, amb què canvia el sentit lògic del resultat

VilaWeb
Redacció
14.12.2013 - 09:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sí a la independència guanyaria si es fes el referèndum avui, segons un sondatge publicat per El Periódico. Tenint en compte les dades d’aquest sondatge, el resultat de la primera pregunta (‘Vol que Catalunya esdevingui un estat?’) seria: 52,3% sí; 30,4 % no; i un 17,3% no es defineix. Pel que fa a la segona pregunta (‘En cas afirmatiu, vol qie sigui un estat independent?’), el resultat seria: un 84,3% s’í; un 11,1% no; i un 4,6% no es defineix. El Periódico assegura en el seu titular que el resultat final a favor de la independència seria només d’un 44,1%. Però aquest recompte el fa comptant que el 20% d’indecisos també ha votat, en lloc d’abstenir-se.

D’aquesta manera, el sentit lògic del resultat canvia significativament, car el suport el sí a la independència (el sí-sí) és en realitat un 55,88% del total de participació (comptant, lògicament, com es fa en les eleccions i referèndums, en què no es tenen en compte aquells qui no voten, en aquest cas els indecisos). És a dir, el resultat final del sondatge seria: un 55,88% en favor de la independència (sí/sí); un 36,76% a favor del no; i un 11,64% a favor del sí/no, amb pràcticament un 80% de participació.

El sondatge el va fer ahir mateix el Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a El Periódico, preguntant a 800 persones els dos apartats de la pregunta anunciada dijous.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any