Els poemes de David Figueres, en viu i amb una guitarra, a VilaWeb

  • Us oferim el recital que el poeta ha fet aquesta setmana a l'Espai VilaWeb, acompanyat pel guitarrista Nadim Robert Majure

VilaWeb
Redacció
15.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El poeta David Figueres, blocaire de +VilaWeb, ha presentat aquesta setmana a l’Espai VilaWeb el poemari que acaba de publicar, ‘Derelictes‘, un recull que aplega poemes d’un llarg període de temps, entre el 1997 i el 2009, i que ha guanyat enguany el XVIII Premi de Poesia Miquel Martí i Pol. Figueres va dir uns quants poemes del llibre, entre els quals ‘Sorella’, ‘Aquesta neu que cau’ i ‘Jardí de tànatos’, a més d’un petit homenatge sorpresa final a Ovidi Montllor. Us oferim en vídeo el recital íntegre.

‘Quan vaig començar a escriure els primers poemes que són al llibre em sentia exactament com un derelicte, que segons el diccionari és una nau abandonada que sura a flor d’aigua i que no pot avançar ni anar endarrere; aleshores em vaig guardar la paraula’, explicava Figueres poc abans de l’acte en declaracions a VilaWeb. El llibre explica diferents moments vitals, segons que relata el mateix autor, que en tot cas podrien emmarcar-se en ‘el pas de la joventut a l’edat adulta, el pas de passar de viure a la meva ciutat, Reus, a Barcelona’.

El poemari es divideix en cinc blocs: el primer, ‘El temps que pesa’, amb els poemes més recents; ‘Cometre hiverns’, que es titula així en honor a una cançó del grup Antònia Font i que com reconeix el mateix Figueres ha esdevingut un recordatori quasi premonitori i no intencionat al grup, en vies de dissolució; ‘Geranis’, una sèrie de poemes reflexius sobre l’art d’escriure; ‘Som el foc’, amb poemes escrits quan Figueres va viure ‘les primeres morts realment properes d’amics i familiars i que fan fer un salt cap a l’edat adulta’; i ‘Montsant’, amb un sol poema que, situat just després dels poemes que tracten la mort, parla del naixement d’un familiar, ‘i que no deixa de ser l’abandonament definitiu de l’adolescència o la joventut’.

El poeta Jaume Subirana acompanyà Figueres a l’acte, amb qui comparteix militància al PEN català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any