UPyD, Ciutadans i PP denuncien a la fiscalia el simposi ‘Espanya contra Catalunya’

  • Consideren que l'acte acadèmic pot constituir 'un delicte de provocació a la discriminació, a l'odi o a la violència'

VilaWeb
Redacció
11.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unión Progreso y Democracia (UPyD) va presentar ahir una denúncia a la Fiscalia Superior de Catalunya contra el Centre d’Història Contemporània, per l’organització del simposi ‘Espanya contra Catalunya, una mirada història (1714-2014)’ (programa), que es farà des de demà fins dissabte. A continuació, C’s i PP van anunciar que també denunciarien el simposi a la fiscalia.

UPyD considera que aquest simposi pot constituir ‘un delicte de provocació a la discriminació, a l’odi o a la violència’, que segons l’article 510 del codi penal pot ser castigat amb tres anys de presó i una multa. Es basen en els títols d’algunes conferències, com ara ‘Espanya i Catalunya, 300 anys de conflicte polític’ o ‘300 anys d’espanyolisme a Catalunya’.

Ciutadans i PP s’hi afegeixen

El portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, va anunciar ahir que el seu partit s’afegiria a la via judicial d’UPyD i que també portaria el simposi a la fiscalia. Per Cañas, l’encontre ‘fa pedagogia de l’odi’ i presenta tot allò que és espanyol com a enemic de Catalunya, cosa que considera gravíssima. Poc després de l’anunci de Ciutadans, el PP també va dir que denunciaria el simposi perquè és ‘una clara i inequívoca incitació a l’odi’.

Jaume Sobrequés: ‘Els tres-cents anys de repressió contra Catalunya són indiscutibles i inqüestionables’

Els atacs de Ciutadans i UPyD s’afegien a les amenaces que havia fet el PP aquests darrers dies, dient que trencaria el diàleg amb el govern si es feia el simposi. El director del Centre d’Història Contemporània, Jaume Sobrequés, es mostrava ahir molt tranquil. En una entrevista a Vilaweb deia: ‘Tot són reaccions polítiques a un congrés científic. […] La repressió d’Espanya contra Catalunya durant tres-cents anys és indiscutible i inqüestionable’ i el congrés es limitarà a estudiar-la. A més, avisava que la institució que dirigeix treballa en un informe que sortirà a mitjan any vinent, basat únicament en decrets i ordres publicats al butlletí oficial, per demostrar aquesta repressió amb dades. L’informe encara no és acabat, perquè té un abast molt ampli: des del decret de Nova Planta fins a la llei Wert, però Sobrequés avançava que seria ‘demolidor’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any