El retorn a Manresa de les restes d’Amat-Piniella tanca un ‘cercle de silenci i vergonya’

  • L'acte, simbòlic i emotiu, ha culminat el centenari del naixement de l'escriptor

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.11.2013 - 17:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joaquim Amat-Piniella ja reposa a Manresa, la seva ciutat natal. Aquest divendres se n’han traslladat les restes en un acte que ha reunit els familiars de l’escriptor, representants de la Generalitat i autoritats locals. El coordinador de l’Any Amat-Piniella, Josep Alert, ha destacat que, amb aquest retorn, la relació entre l’autor de ‘K.L. Reich’ i Manresa tanca ‘un cercle de silenci i vergonya’, sobretot en referència a l’escarn públic que va patir el 1960 en ser expulsat de la ciutat. ‘Per fi tornes a Manresa, d’on no hauries d’haver marxat mai’, ha exclamat l’historiador Joaquim Aloy. L’acte, simbòlic i emotiu, ha estat el colofó del centenari del naixement de l’escriptor.

El d’avui és l’acte amb més càrrega simbòlica de l’Any Amat-Piniella, que ha servit per rescatar de l’oblit un dels principals escriptors catalans de la postguerra i conegut per la novel·la ‘K.L. Reich’, un colpidor testimoni del seu pas pel camp de concentració de Mauthausen. D’aquesta manera, el retorn de les despulles de l’escriptor a la seva ciutat natal, juntament amb les de la seva segona dona, posen punt final a un programa farcit d’activitats, que va engegar-se el mes de febrer amb la inauguració d’un conjunt escultòric.

Segons va explicar dimecres el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, Joaquim Amat-Piniella ‘després de la seva peripècia vital va patir un episodi molt colpidor a nivell personal, ja que va venir a Manresa l’any 1960 a presentar un llibre i va patir un escarni públic en ser expulsat de mala manera de la ciutat’. Per això, Calmet, creu que amb el retorn de les restes al panteó familiar del cementiri municipal, ‘d’alguna manera entenem que la ciutat s’ha reconciliat amb l’autor’.

Les restes de l’escriptor, juntament amb les de la seva segona dona, Maria Fernández Garry, han estat dipositades al panteó de la família Cuitó-Amat. El panteó ha estat donat a l’Ajuntament de Manresa qui l’ha arranjat especialment per a l’ocasió amb la col·locació de dues plaques d’homenatge a l’escriptor i als manresans víctimes del nazisme i feixisme. D’aquesta manera, creu Calmet, ‘passarà a formar part del patrimoni col·lectiu de la ciutat’.

Un balanç satisfactori de les activitats per commemorar el centenari del seu naixement

El coordinador de l’Any Amat-Piniella, Josep Alert, fa un balanç positiu de les activitat organitzades amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor manresà, que van arrencar el mes de febrer passat amb la inauguració d’un conjunt escultòric dedicat a l’autor català i que va ser finançat a través d’aportacions populars. ‘En un any ple de centenaris com el d’Espriu, amb una dotació econòmica notable i una gran capacitat d’incidència mediàtica, el nostre humil centenari ha hagut de saltar molts obstacles però creiem que ha aconseguit coses positives’, diu Alert.

En primer lloc, Alert considera que ha estat un homenatge transversal i que ha comptat amb ‘activitats de tota mena adreçades a un públic molt divers’. ‘Hem tingut des d’actes de caire acadèmic, fins a activitats més divulgatives o didàctiques com el viatge d’escolars manresans al camp de concentració de Mauthausen’, apunta. Entre les activitats organitzades hi ha hagut exposicions, conferències, lectures dramatitzades, espectacles teatrals, concerts o projeccions audiovisuals.

D’altra banda, Alert valora que les activitats no se centressin només a Manresa, sinó que han tingut presència també a Barcelona i a diferents ciutats del país gràcies a l’exposició itinerant ‘Joaquim Amat-Pinella: escriure contra el silenci’, que ha portat la figura de l’escriptor a diferents indrets. ‘D’una manera discreta però efectiva l’exposició ens ha permès donar a conèixer l’escriptor i la seva obra’, ressalta Alert.

A més, el coordinador de l’Any Amat-Piniella assegura que les activitats també ‘han contribuït a reparar, en part, una anomalia greu que era la manca d’obra de l’escriptor a les llibreries del país, més enllà de ‘K.L. Reich”. Segons ell, ha estat ‘un any excepcional des del punt de vista editorial’, ja que s’ha reeditat l’obra ‘K.L. Reich’, però també s’ha publicat un títol inèdit de l’escriptor, ‘Clau de Volta’, i ‘s’han reeditat quasi totes les obres que estaven exhaurides i descatalogades’. ‘El resultat és que actualment en els aparadors de les llibreries de referència de Barcelona es poden veure obres d’Amat-Piniella i això és el que importa, que el llegat literari estigui a l’abast de la gent’.

Alert considera que ‘s’han posat les bases per un canvi de rumb’. El mes de març de l’any que ve es publicarà la versió anglesa de la novel·la ‘K.L. Reich’ i s’està treballant per publicar també l’any 2014 la versió francesa. Amb tot, Alert explica que encara hi ha alguns reptes pendents com la producció d’un documental que expliqui la vida i obra d’Amat-Piniella i també que ‘la novel·la ‘K.L. Reich’ torni a ser lectura obligatòria a les escoles’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any