Desavinences entre CiU, ERC i ICV en el moment decisiu sobre la consulta

  • CiU i ERC ajornen la votació per a demanar al congrés que transfereixi la competència per a fer la consulta · S'havia de fer el dia 4

VilaWeb
VilaWeb
ACN / Redacció
26.11.2013 - 11:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Falta poc més d’un mes per a acabar l’any i els partits sobiranistes no aconsegueixen fer front comú en els passos a seguir cap a la consulta. Avui al parlament s’ha palesat la tensió entre CiU, ERC i ICV-EUiA. Finalment, CiU i ERC han ajornat la votació que s’havia de fer el 4 de desembre per demanar al congrés espanyol la transferència de la competència per a convocar referèndums. En vist que no hi havia acord entre ICV-EUiA i Unió, d’una banda, i CDC i ERC, d’una altra, sobre la manera de fer la petició, s’ha acordat de votar-la més endavant, probablement el 18 de desembre, i ajuntar la votació amb la data i la pregunta sobre la consulta.

CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP no han estat capaços de tancar un acord sobre com vehicular la petició de transferència de la competència per a convocar referèndums (article 150.2). Era previst que s’aprovés al ple del 4 de desembre, però de moment s’ha ajornat i caldrà veure si hi ha prou consens per a votar-lo el dia 18.

ICV-EUiA i UDC volien que fos el parlament que defensés una proposició de llei al congrés. En canvi, els altres grups, especialment ERC, volien que la iniciativa la portessin els grups a través d’una proposició no de llei, amb l’argument que és una fórmula més ràpida.

Encara no hi ha acord sobre data i pregunta

Veient que no era possible de moment l’acord, CiU i ERC han decidit d’ajuntar aquesta votació amb la decisió sobre la data i la pregunta. Aquesta qüestió no ha de passar forçosament pel ple, tot i que ICV ho vol, per deixar clar el paper del parlament.

A ERC creix el neguit perquè s’acosta el termini per a concretar la data i la pregunta de la consulta i tan sols ells i la CUP han expressat quin enunciat volen; ICV demana que els federalistes puguin votar sí; EUiA va proposar una pregunta clara de República Catalana sí o no, però després se’n va desdir; Duran voldria que es preguntés sobre la tercera via… I Artur Mas va fer una referència imprecisa al fet que la pregunta havia de ser inclusiva. ERC confia que la negociació sobre la pregunta es pugui desencallar quan Mas torni del viatge a l’Índia.

Com fer la consulta

Pel que fa a la via, estant ja d’acord en el 150.2, el debat continua essent si ho ha de demanar el parlament a través d’una proposició de llei, com vol ICV-EUiA, o bé els grups a través d’una proposició no de llei. ERC recorda que en la comissió pel dret de decidir, tant ells com CiU i CUP van defensar aquesta fórmula, i rebutja la proposta d’ICV perquè creu que podria ser blocada per la mesa del congrés espanyol.

ICV-EUiA diu que la proposició de llei tindria validesa jurídica, i afegeix que si la mesa del congrés la volgués blocar acceptarien que els grups presentessin la proposició de llei, car tenen quota per poder-ho fer. Com a solució intermèdia, CiU proposava un acord que inclogués totes les possibilitats, però els republicans ho refusen i insisteixen en la via de la proposició no de llei.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any