El parlament descarta un ‘referèndum unilateral’ sobre la independència

  • La moció de la CUP rep el suport total d'ERC i parcial d'ICV-EUiA · CiU, PSC, PP i Ciutadans s'hi oposen

VilaWeb
ACN
08.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya va desestimar ahir al matí de convocar un referèndum de manera unilateral en cas que l’estat bloqui la possibilitat de fer una consulta acordada. La moció, presentada al ple per la CUP, va rebre el vots contraris de CiU, el PSC, el PPC i Ciutadans. ERC es va adherir a tot el text, i ICV-EUiA també va aprovar-ne la majoria de punts, però es va abstenir en aquelles parts que reclamaven que la pregunta del referèndum fer referència clara a la independència de Catalunya. Per justificar-se, CiU i PSC van al·legar que el full de ruta ja s’havia marcat i van remarcar la necessitat de diàleg i acord per a convocar la consulta.

La moció, presentada pel diputat de la CUP Quim Arrufat, pretenia deixar clar el ‘pla B’ del parlament en cas que, com molts dels grups preveuen, l’estat no permeti cap mena d’acord per a fer la consulta sobre el futur polític de Catalunya. El text demanava de ‘respectar el mandat popular expressat a les urnes i del qual es deriva una clara majoria a favor del dret a decidir, i per tant a convocar un referèndum sobre la independència’. Alhora reclamava ‘promoure el referèndum al llarg de 2014 i en funció de la data exacta que s’acordi en el marc de la Comissió del Dret a Decidir’. 

Així mateix, també feia referència a aquesta mateixa comissió demanant que acordés la pregunta del referèndum, ‘que hauria de ser unívoca, incloure el concepte d’independència política, permetre només una resposta binària i que emeti un mandat clar’. 

El punt més polèmic era l’exigència de ‘promoure el referèndum de forma unilateral, habilitant tots els mecanismes a l’abast per fer-ho possible; en el cas que es constati el bloqueig de l’estat espanyol a deixar votar el poble català per decidir el seu futur’. 

Des d’ERC, la portaveu, Marta Rovira, no va voler deixar dubtes sobre aquest punt i va anunciar la total adhesió del seu grup a la moció de la CUP. Amb tot, va voler remarcar que, al seu criteri, el fet que els partits favorables a la consulta votessin dividits en aquesta moció no tenia cap efecte negatiu sobre el procés. ‘No passa res, perquè continuarem treballant perquè la consulta sigui possible. No trenquem cap consens ni es tracta de veure qui és més independentista’, va dir.

El diputat de CiU David Bonvehí fou l’encarregat de defensar el vot contrari de la federació nacionalista a la proposta de la CUP. Bonvehí va apel·lar al clàssic ‘ara no toca’ per justificar el seu vot, tot al·legant que el full de ruta del govern sobre la consulta és ben clar. ‘Hem demanat la retirada d’aquesta moció perquè pensem que ara no toca. En el moment que estem, no toca. No entrarem ni a valorar els punts, tot i que en alguns ens hi podríem sentir còmodes tant els diputats de CDC com els d’Unió’, va dir. I afegí que amb aquesta proposta ‘fem un mal favor al procés polític’ català.

Des del PSC, el diputat Ferran Pedret va lamentar que la CUP no hagués acceptat les seves esmenes, que suavitzaven la moció, i va justificar el vot contrari així: ‘Queda clar que, malgrat tenir els dos una posició favorable a una consulta, tenim objectius diferents.’ També digué: ‘No és desitjable una consulta sense acord polític, amb el govern espanyol i, principalment, entre els catalans. Ara no es dóna en absolut això.’

El PPC i Ciutadans van atacar durament la moció de la CUP i els seus plantejaments. Sergio Santamaria (PP) va qualificar el text de ‘radical, il·legal, extremista i rupturista’ i va dir que el sols fet que de presentar-se ja hauria de ‘preocupar’ els diputats. I va acusar els independentistes de ‘sembrar la base de la discòrdia, en lloc de la llavor de la concòrdia’. ‘El seu discurs és tòxic, contraindicat contra la convivència de Catalunya. I no oblidin que la constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola’, va dir. 

El president de Ciutadans, Albert Rivera, es va expressar en un sentit semblant: ‘No ens podem saltar les regles del joc de la democràcia. El principal enemic de Catalunya ara mateix són les propostes separatistes com aquestes.’ 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any