El parlament descarta un ‘referèndum unilateral’ sobre la independència

  • La moció de la CUP rep el suport total d'ERC i parcial d'ICV-EUiA · CiU, PSC, PP i C's voten contra

VilaWeb
ACN
07.11.2013 - 11:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya ha desestimat avui al matí de convocar un referèndum ‘de forma unilateral’ en cas que l’estat bloqui la possibilitat de fer una consulta acordada. La moció, presentada al ple per la CUP, ha rebut els vots en contra de CiU, el PSC, el PPC i C’s. ERC s’hi ha adherit a tot el text, i ICV-EUiA també ha votat a favor a la majoria de punts, tot abstenint-se en aquelles parts que reclamaven que la pregunta del referèndum fer referència clara a ‘la independència’ de Catalunya. CiU i PSC han jutificat el seu vot al·legant que el full de ruta ja està marcat i remarcant la necessitat de diàleg i acord per convocar la consulta.

La moció, presentada pel diputat de la CUP Quim Arrufat, pretenia deixar clar el ‘pla B’ del parlament en cas que, com molts dels grups preveuen, l’estat no permetés cap mena d’acord per a fer la consulta sobre el futur polític de Catalunya. Així, el text demanava ‘respectar el mandat popular expressat a les urnes i del qual se’n deriva una clara majoria a favor del dret a decidir, i per tant a convocar un referèndum sobre la independència’. Alhora reclamava ‘promoure el referèndum al llarg de 2014 i en funció de la data exacta que s’acordi en el marc de la Comissió del Dret a Decidir’. 

En aquest sentit, també feia referència a aquesta mateixa comissió demanant que sigui aquesta la que acordi ‘la pregunta’ del referèndum, ‘que hauria de ser unívoca, incloure el concepte d’independència política, permetre només una resposta binària i que emeti un mandat clar’. 

El punt més polèmic, però, radicava en la part de la moció que exigia ‘promoure el referèndum de forma unilateral, habilitant tots els mecanismes a l’abast per fer-ho possible; en el cas que es constati el bloqueig de l’Estat espanyol a deixar votar el poble català per decidir el seu futur’. 

Des d’ERC, la portaveu, Marta Rovira, no ha volgut deixar dubtes al respecte i ha anunciat la total adhesió del seu grup a la moció de la CUP ‘sense cap tipus d’esmena’. Amb tot, la republicana ha volgut remarcar que, al seu criteri, el fet que els partits favorables a la celebració d’una consulta votin dividits en aquesta moció no té cap efecte negatiu sobre el procés. ‘No passa res, perquè seguirem treballant perquè la consulta sigui possible. No trenquem cap consens i tampoc es tracta de veure qui és més independentista’, ha sentenciat Rovira.

I és que ha sobtat que els dos principals partits de la cambra, CiU i ERC, hagin tingut vots antagònics en una moció sobre la consulta, quan fins ara havien caminat de la mà al Parlament en aquesta qüestió. 

El diputat de CiU David Bonveí ha estat l’encarregat de defensar el vot en contra de la federació nacionalista a la proposta de la CUP. Bonveí ha apel·lat al clàssic ‘ara no toca’ per justificar el seu vot, tot al·legant que el full de ruta del Govern està marcat i és ben clar sobre la consulta. ‘Hem demanat la retirada d’aquesta moció perquè pensem que ara no toca. En el moment que estem, no toca. No entrarem ni a valorar els punts, tot i que en alguns ens hi podríem sentir còmodes tant els diputats de CDC com els d’Unió’, ha dit, afegint, a més, que amb aquesta proposta ‘fem un mal favor al procés polític’ català.

Des del PSC, el diputat Ferran Pedret ha lamentat que la CUP no hagués acceptat les seves esmenes, que suavitzaven la moció, i ha justificat el seu vot en contra afirmant que ‘queda clar que, malgrat tenir els dos una posició favorable a una consulta, tenim objectius diferents’. A més, Pedret ha remarcat que ‘no és desitjable una consulta sense acord polític, amb el govern espanyol i, principalment, entre els catalans’. ‘Ara no es dóna en absolut això’, ha conclòs. 

El PPC i Ciutadans han estat els més durs en carregar contra la moció de la CUP i els seus plantejaments. El diputat popular Sergio Santamaria ha qualificat el text de “radical, il·legal, extremista i rupturista” i ha alertat que el sols fet que es presenti ja hauria de ‘preocupar’ als diputats. ‘Ens proposen tirar pel carrer del mig’, ha lamentat, tot acusant els independentistes de ‘sembrar la base de la discòrdia, en lloc de la llavor 
la concòrdia’. ‘El seu discurs és tòxic, contraindicat contra la convivència de Catalunya. I no oblidin que la Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola’, ha sentenciat. 

El president de Ciutadans, Albert Rivera, s’ha expressat en un sentit semblant. ‘No ens podem saltar les regles del joc de la democràcia. El principal enemic de Catalunya ara mateix són les propostes separatistes com aquestes’, ha sentenciat, reiterant la postura del seu grup negativa a celebrar cap consulta sobre el futur polític de Catalunya. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any