27.10.2013 - 06:00
Les llenegues abunden especialment a la Catalunya central perquè aquesta zona és molt rica en sòls calcaris. Segurament per aquest motiu avui hi ha a Cardona (Bages) la Fira de la Llenega. Al llarg de tot el dia el certamen programa diverses activitats relacionades amb el món dels bolets, la gastronomia i el patrimoni. A més de la tradicional exposició de bolets i els concursos de la llenega més gran, el bolet més original i el concurs de tapes amb bolets, es faran degustacions de plats cuinats amb bolets elaborats pels restaurants de la vila.
Les activitats començaran de bon matí a la plaça del Mercat i a la plaça de la fira de Dalt. Allà hi haurà un mercat on es podran comprar tot tipus de bolets i una exposició amb diferents varietats de micelis. Un dels elements més tradicionals de la fira és el concurs de bolets que es farà al migdia, on es premia la llenega més grossa i el bolet més original. La vessant patrimonial de Cardona es ressalta amb visites guiades al nucli antic al llarg de tot el dia i amb la projecció del documental ‘Els Cardona, senyors de la sal’.
Quan es tracta de bolets la gastronomia hi té un pes molt important i en el decurs de la fira es farà un concurs de tapes, una degustació de plats cuinats amb llenegues pels restaurants de la vila i un col·loqui. El cuiner Miquel Márquez del restaurant Sala de Berga farà una xerrada sobre les propietats gastronòmiques dels bolets. Serà a les 12.30 al Centre Cívic i en acabat hi haurà un maridatge de bolets i vins Piteus.