‘Comprin un mirall i veuran què és la màfia’, diu David Fernàndez a ex-directius de Caixa Penedès

  • Els ex-directius Pagès i Troyano es neguen a parlar en la comissió parlamentària

VilaWeb
Redacció / ACN
14.10.2013 - 16:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘A mi em fa vergonya i fàstic que els banquers vinguin aquí i se’ns en fotin a la cara i se’ns en riguin’, ha dit el diputat de la CUP David Fernàndez als ex-directors generals de Caixa Penedès Ricard Pagès i Manuel Troyano, que han comparegut al parlament en la comissió d’investigació de les caixes però s’han negat a parlar-hi. ‘Veure Al Capone callar no pot ser fèrtil. Vostès saben què és l’omertà? Sabem què és el silenci mafiós? Ho saben? Saben què és la màfia, l’associació delictiva per a interessos purament privats? Doncs comprin-se un mirall aquesta tarda, posin-s’hi al davant i veuran què és la màfia i l’omertà’, els ha dit Fernàndez.

Ricard Pagès i Manuel Troyano s’han negat a declarar davant de la comissió d’investigació de les caixes del Parlament després de llegir una declaració en la que deien que, ‘respectant’ els diputats, s’emparaven en l’article 24 de la constitució espanyola que estableix el dret de no declarar en el cas que aquesta declaració pogués perjudicar el procés judicial en el qual són immersos.

Pagès, que també va ser president de l’entitat d’estalvi, ha estat l’únic que ha llegit la declaració i Manuel Troyano s’ha limitat a subscriure-la. En la declaració diuen que cal evitar ‘un judici paral·lel’ i que cal mantenir la independència de poders.

Crítiques dels diputats

Els diputats de la comissió han criticat la decisió de Ricard Pagès i Manuel Troyano i han assenyalat aquesta jornada ”com la més trista” fins ara de les sessions de la comissió d’investigació de les caixes.

Els dos directius de les entitats s’han mantingut en la comissió sense respondre a cap pregunta i en silenci davant les intervencions molt crítiques dels diferents diputats, algunes d’elles amb acusacions com ”presumptes delinqüents de guant blanc” o ”xoriços de vestit i corbata amb l’afegit de presumptes”.

El diputats han intervingut esgotant amb escreix el seu temps d’intervenció per valorar negativament el silenci dels dos compareixents i alguns d’ells, com David Fernàndez, de la CUP, o Ferran Falcó, de CiU, fent les preguntes que pensaven fer durant la sessió de compareixença. Fernàndez fins i tot ha fet en cada una de les preguntes una llarga pausa per donar temps a respondre als compareixents.

La fiscalia anticorrupció va demanar tres anys i mig de presó per Ricard Pagès sota l’acusació d’haver-se assignat pensions milionàries de manera irregular. A més de Pagès, l’acusació s’estenia als directius Manuel Troyano, Santiago José Abella i Joan Caellas, aquests amb una petició de tres anys pel mateix delicte d’administració deslleial. El fiscal els acusa d’haver destinat prop de 32 milions d’euros en els seus plans de pensions i altres pòlisses.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any