El col·lectiu Contrastant xifra en 30.061 els assistents a la concentració unionista de Barcelona

  • Us n'oferim l'informe detallat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.10.2013 - 21:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

30.061 persones s’han aplegat a la concentració unionista convocada aquest dissabte a la plaça de Catalunya, segons el càlcul fet pel col·lectiu Contrastant, que diu que es tracta d’una xifra similar a la de l’any passat, com es pot comprovar si es comparen imatges aèries d’aleshores i d’ara. 

Contrastant ha fet públic l’informe (PDF) sobre el nombre d’assistents: segons el col·lectiu, ‘el nombre base de participants fou de 30.061, la qual cosa vol dir que hi va haver un mínim de 27.055 i un màxim de 33.067.’ Com era costum, l’informe detalla les diferents àrees del lloc on se celebra un acte massiu i n’assigna densitats o bé, si el nombre de persones és molt petit per a l’àrea assignada, en dóna una xifra que prové del recompte visual.

Per calcular el nombre d’assistents, han fet servir el mètode d’àrea per densitat, és a dir, dividir la zona per àrees, comptar la densitat -quantitat de gent- per metre quadrat de cada àrea i sumar el total. En alguns casos, però, si la densitat era baixa, el càlcul s’ha fet comptant una per una les persones de l’àrea en qüestió. 

A partir d’aquesta anàlisi, Contrastant ha conclòs que hi havia 30.061 assistents a la concentració. És la mateixa xifra que ha donat la guàrdia urbana, que en la concentració de l’any passat va calcular que n’hi havia 6.000. Des de Contrastant, però, matisen que la densitat de la concentració d’enguany és similar a la de l’any passat, i que en tot cas, la guàrdia urbana va donar una xifra més baixa de la real en aquella ocasió. 

La dada de Contrastant és molt inferior a les que han donat tant organitzadors com la delegació del govern espanyols. Segons la plataforma Som Catalunya somos España, hi havia 160.000 assistents; i segons la delegació del govern espanyol, 105.000. Unes xifres que des de Contrastant descarten categòricament. La de la delegació del govern espanyol podria ser possible si tota l’àrea de la plaça de Catalunya hagués estat plena a vessar, fet que les imatges demostren que no és cert. I la dada dels organitzadors, la descarten per completament impossible. 

Tant o més plena que aquest dissabte era la plaça de Catalunya aquest Onze de Setembre, en el marc de la Via Catalana. Era un sol dels més de 400 trams que van unir Vinaròs i el Voló amb 1,6 milions de manifestants independentistes. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any