Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  05.10.2013  17:11

Autor/s: Anna Ferràs - ACN

'Hem pogut avançar en el temps els terratrèmols', diu el responsable de Castor

El president d'Escal UGS nega haver treballat d'amagat des que el govern espanyol va ordenar aturar l'activitat

Men?ame
 

El president d'Escal UGS, gestora del projecte Castor, Recaredo del Potro, ha reconegut, en una entrevista a l'ACN, que l'alta activitat sísmica de la darrera setmana ha pogut estar causada per la injecció de gas al dipòsit submarí. ¡Els terratrèmols són naturals però els hem pogut desencadenar i avançar en el temps. Això és un fet i és la hipòtesi en què treballem ara'. Del Potro ha dit que Escal UGS no va passar per alt el risc sísmic de la zona i ha detallat els exhaustius controls i sondejos que s'han fet des de 2002 i que s'han presentat al Ministeri d'Indústria. També ha desmentit que s'hagi treballat d'amagat des que el govern espanyol va aturar la planta.

Del Potro ha afirmat que des de la projecció del magatzem de gas Castor sobre la falla d'Amposta es va valorar el risc que l'activitat al dipòsit pogués activar-la. 'Ens vam centrar en aquest aspecte per raons òbvies. Sabíem que el gas entrava perfectament perquè hi havia hagut petroli però el dubte era si, quan s'hi injectés el gas, es podria obrir la falla', ha dit el president del projecte Castor.

Des d'Escal UGS insisteixen que han estat la font principal d'informació a la zona des de l'aparició dels primers sismes. També el seu president ha reconegut que la injecció de gas n'ha pogut ser la causa. 'La tensió a la falla hi era i s'hauria alliberat amb terratrèmols algun dia. El que hem pogut fer nosaltres es avançar-ho en el temps', ha admès Del Potro.

La falla d'Amposta?

Les investigacions dels tècnics del ministeri d'Indústria espanyol i de les consultories de l'empresa mateixa apunten que la falla que s'ha mogut, i ha causat gairebé mig miler de sismes a la zona, no és la falla d'Amposta, una gran fissura de 50 quilòmetres de longitud que està situada sota el dipòsit submarí del Castor. Si es tractés d'una falla més petita, que ara s'estudia, descartaria que els sismes augmentessin d'intensitat. 'De moment sabem que és petita, i això és la clau, li resta gravetat però no treu que l'estudiarem i ara mateix hi estem treballant', ha apuntat Del Potro. 'És un motiu per a la tranquil·litat', ha dit.

Els estudis sísmics

'Que diguin que no hem fet estudis tècnics em deixa sorprès', ha lamentat Del Potro. El president d'Escal UGS ha desmentit que l'empresa gestora del Castor no fes valoracions sobre el risc sísmic o passés per alt les recomanacions i advertències dels estudis tècnics duts a terme en l'època d'explotació petroliera del pou submarí. Segons ha detallat Del Potro, la zona es va començar a sondar abans de demanar la concessió de l'explotació, a l'any 2002, amb un informe sobre la resistència de la falla d'Amposta. Abans de la concessió es va fer un reconeixement sísmic de la zona, l'any 2005, i un sondeig, requerit pel govern espanyol, sobre la coberta del pou i la falla, l'any 2004.

"Tot va ser objecte d'informes voluminosíssim que es van lliurarm al Ministeri d'Indústria i que es troben als seus arxius", ha assegurat el president del Castor. La companyia hauria invertit 30 milions d'euros per a aquesta tasca. A més, ha apuntat que un cop concedida l'autorització, s'han fet fins a tretze sondejos i en cadascun d'ells s'han fet prèviament proves a la falla, tal i com els havia recomanat l'Observatori de l'Ebre, organisme que, a més, ha estat col·laborant en els darrers anys en la vigilància de les activitats del Castor.

Informe de Shell

Del Potro ha assegurat que desconeix l'informe de la petroliera Shell que advertia del risc sísmic en una explotació futura del dipòsit submarí. En canvi, ha esmentat un altre informe de la mateixa companyia petroliera de l'any 1982 on, segons ha explicat el president d'Escal UGS, el director tècnic de l'explotació proposava a la direcció general de la companyia transformar-lo en un magatzem de gas. Aquest informe va ser extret dels arxius del Ministeri d'indústria.

Les torxes enceses

El president del projecte Castor ha negat també que s'hagi treballat d'amagat injectant o extraient gas, des que el govern espanyol va ordenar la paralització de l'activitat a la planta. El fet que les torxes de la planta marina han continuat enceses havia despertat aquest recel. Del Potro ha desmuntat aquest argument i ha assegurat que les torxes enceses "són un element de seguretat imprescindible" de la plataforma. "No poden estar apagades, encara que no hi hagi injecció de gas, totes les canonades tenen gas a pressió i si hi ha una emergència aquest gas s'allibera per la torxa i es despressuritza la instal·lació. Per això hi són", ha explicat. 
La necessitat de mantenir els controls i la seguretat a la planta marina també és el motiu pel qual hi segueix treballant el personal de la companyia.

Men?ame