Iolanda Batallé guanya el 46è Prudenci Bertrana

  • Martí Domínguez guanya el Carles Rahola d'assaig i Blaumut, el Cerverí a lletra de cançó

VilaWeb
VilaWeb
ACN
27.09.2013 - 21:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptora, editora i periodista Iolanda Batallé ha guanyat el 46è Prudenci Bertrana amb ‘Faré tot el que tu vulguis’, la història d’una dona atrapada en un matrimoni convencional des de fa 20 anys que descobreix el desig de la mà d’un desconegut que coneix a l’aeroport. “Aquesta dona es troba de sobte transportada al món de la passió i fent coses que mai hauria pensat”, ha explicat Batallé. Enguany, el premi s’ha reduït dels 42.000 als 30.000 euros i la novel·la es publicarà al novembre. Martí Domínguez ha guanyat el Carles Rahola d’assaig, Jaume Boquet el Miquel de Palol de Poesia i David Cirici -que el 2011 va guanyar el Betrana- repeteix ara amb el Ramon Muntaner de literatura juvenil.

Aquesta nit a l’Auditori de Girona s’ha fet l’entrega dels Premis Literaris de Girona. Iolanda Batallé s’ha endut el principal guardó, el 46è Premi Prudenci Bertrana de novel·la amb ‘Faré tot el que tu vulguis’, una història on el sexe, la passió i el desig en són protagonistes. Aquesta escriptora, editora i periodista de 41 anys és nascuda a Barcelona però ha tingut durant molts anys lligams amb Girona i el Baix Empordà, on ha viscut i treballat. Per això, aquesta nit s’ha mostrat molt contenta d’haver estat l’escollida pel jurat amb una novel·la en la que ha estat treballant durant tres anys. A aquest premi hi aspiraven 36 novel·les, dues més que en l’edició anterior. 

La mateixa autora ha explicat que ‘Faré tot el que tu vulguis’ relata com li canvia la vida a la Nora, una dona de 43 anys casada i amb dues filles, que mai ha estat infidel i que viu “atrapada” en un matrimoni convencional. Un dia, mentre espera que s’enlairi l’avió que l’ha de portar a casa des de Londres, després d’un viatge de feina, se li asseu al costat un jove desconegut que li canviarà la vida. “Aquesta dona es troba de sobte transportada al món de la passió i el desig, fent coses que mai hauria pensat que faria”, ha relatat Batallé.

L’autora no ha volgut desvetllar més detalls de la novel·la -que arribarà a les llibreries el 21 de novembre- però sí que ha reconegut que el sexe hi té un paper important. Batallé ha reconegut que una de les fonts d’inspiració ha estat la pel·lícula ‘L’Àngel blau’ (1930), on un professor que sempre ha dut una trajectòria exemplar i recta s’enamora perdudament d’una jove Marlene Dietrich que treballa en un cabaret.

L’autora ha explicat que la protagonista, la Nora, fa un viatge des de la vida sense sobresalts d’una dona casada amb dues filles fins a la “baixada als inferns” dels instints més primaris. Al final d’aquest viatge, la Nora acaba coneixent-se a sí mateixa i aprèn a fer el que ella vol i no allò que volen els altres. “És la història d’una noia que, des de petita, li han ensenyat que aquell és el vestit que ha de portar i ella s’allibera d’aquest vestit durant la novel·la i acaba sortint per un altre camí”, ha assenyalat l’autora.

El 46è Premi Prudenci Bertrana de novel·la té una dotació de 30.000 euros. Aquest és el primer any que la Fundació Prudenci Bertrana ha reduït la quantia, que en els últims anys havia estat de 42.000 euros. Segons van argumentar en anunciar-ho, és una decisió que han hagut de prendre per poder garantir la continuïtat dels premis.

David Cirici repeteix, ara amb literatura juvenil

David Cirici havia guanyat anteriorment dos guardons als Premis Literaris de Girona. El primer el Ramon Muntaner de literatura juvenil (1986) amb ‘L’esquelet de la balena’, del qual se n’han fet més de 25 edicions, i fa només dos anys es va endur el Prudenci Bertrana amb ‘I el món gira’.

Cirici ha tornat a recollir un premi a Girona, novament amb una novel·la adreçada als joves, que es titula ‘Princeses i salvatges’ (títol no definitiu). L’autor ha explicat que la història arrenca a una ‘escola automàtica’ només per a noies -és a dir, sense professors ni adults, un concepte que ja sortia a ‘L’esquelet de la balena’- però, després de la destrucció de l’escola, han de sortir a enfrontar-se amb el món exterior, que és “agressiu”.

En aquet nou món -segons l’autor, una societat “postcrisi” en la que només els adolescents han sobreviscut- les noies són obligades a fer feines molt dures en uns grans escorxadors. A més, han de sortir a “caçar adults”, els pocs que han sobreviscut a la crisi. Cirici ha assegurat que és una novel·la on hi ha violència però ha reflexionat que, en un moment com l’actual quan molts joves “juguen durant hores a jocs de guerra a la Play Station”, la literatura ha d’acostar-se a les noves tendències per captar lectors.

“També la concebo com una al·legoria de l’adolescència, quan els joves s’enfronten al món, als adults, plens d’ideals i utopies”, ha reflexionat l’autor, que considera que, malgrat té un plantejament aparentment tràgic, és “entretinguda i divertida”. Aquest premi està dotat amb 6.000 euros.

Premi a poemes de Jaume Bosquet

Jaume Boquet (Salt, 1956), professor de llengua catalana i literatura a l’IES la Garrotxa d’Olot, ha guanyat el Miquel de Palol de Poesia amb ‘Tranvasament”. Segons ha explicat, el llibre de poemes el va començar a escriure al 2009 i el va acabar tres anys més tard. 
Els temes sobre els quals parlen els textos són la idea de que no som individus aïllats sinó que formen part d’estructures i cossos superiors, ja sigui la humanitat o la vida mateixa, i també sobre el concepte del mal. Boquet ha assegurat que, a l’institut, la poesia és una “cosa que funciona molt i molt bé a l’aula”. El premi està dotat amb 2.400 euros.

Un assaig d’homenatge al poeta Lucreci

Martí Domínguez (Madrid, 1966) és escriptor, articulista i doctor en Biologia i no és la primera vegada que s’endú un premi. El 1999 va ser guardonat amb el Prudenci Bertrana de novel·la per ‘El secret de Goethe’ i ara repeteix amb un assaig que és un “homenatge” al poeta i filòsof llatí Titus Lucretius Caro, titulat ‘El somni de Lucreci’.

L’assaig recupera la història d’un dels grans poemes de Lucreci, ‘Sobre la naturalesa’, que inspiraria alguns dels principals pensadors dels segles que vindrien. El poema es pensa que va ser escrit un segle abans de Crist però no se’l va trobar fins al segle XV en un remot monestir d’Alemanya. Segons l’autor, el poema tenia un clar to científic i ja despuntava un “ateisme punyent” que seria combatut per l’Església durant segles.

Domínguez ha explicat que ‘Sobre la naturalesa’ va inspirar Sandro Botticelli o Charles Darwin i que els il·lustrats també prendrien Lucreci com a mestre i l’emprarien “com a artilleria per a combatre el fanatisme religiós”. Per això, l’assaig és un “homenatge” a la seva figura i també “un llibre contra el dogmatisme i el fanatisme religiós”. El premi està dotat amb 6.000 euros.

Blaumut i Espriu

Aprofitant l’any Espriu, la Fundació Prudenci Bertrana va decidir que aquest any el Premi Cerverí a lletra de cançó en català s’especialitzés només en textos musicats del poeta. La idea va tenir molt bona rebuda i se’n van presentar 49 propostes. El premi, que no té dotació, ha recaigut en el grup Blaumut que va musicar el text ‘I beg your pardon’ per al disc ‘Amb música ho escoltaries potser millor’.

Un dels integrants del grup, Manel Pedrós, ha explicat que se senten molt propers als poemes d’Espriu perquè sempre consideren que les seves lletres també busquen descriure imatges. “Creiem que Blaumut i Espriu fan un maridatge important, trobem una sinèrgia de les seves lletres amb les nostres”, ha destacat Pedrós. Els Blaumut, que tenien una actuació aquesta nit, no han pogut assistir a recollir el premi.

El premi d’espais digitals, ex aequo

El 13è Premi Lletra d’espais digitals de literatura catalana s’ha entregat ex aequo entre un projecte per digitalitzar el fons de Pere Calders de la Biblioteca d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el projecte ‘Nise’ de l’Institut de Llengua Catalana i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona (UdG)

El projecte de la UAB consisteix en la digitalització de tot el fons personal que Pere Calders va donar a la universitat. El fons consta de 2.131 documents -tant personals com de la seva obra- que es poden consultar a Internet i que, per tant, no només estan a l’abast dels investigadors sinó del públic en general. Està pendent la digitalització de 1.751 documents més, corresponents a articles de premsa.

D’altra banda, el projecte www.nise.cat neix fa dos anys amb l’objectiu de mostrar i divulgar la tasca de recerca i transferència del grup de recerca de la UdG en literatura moderna catalana, difondre la literatura moderna arreu del món a través de textos i estudis i aportar materials i eines als investigadors d’arreu del món interessats en la cultura catalana del període modern. El projecte compta també amb una base de dades bibliogràfica (quern.cat) que recull els estudis sobre llengua i literatura catalana medievals i modernes. Els dos projectes es reparteixen els 1.200 euros del premi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any