Victòria contundent de Merkel

  • La CDU assoleix el 41,5% dels vots en una victòria històrica i queda a tocar de la majoria absoluta · Els liberals i els euroescèptics, fora del parlament

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cancellera Angela Merkel ha guanyat amb contundència les eleccions alemanyes. Amb tots els vots escrutats, tret del vot per correu, la CDU de Merkel ha obtingut un 41,5% dels vots, segons els sondatges, però no podrà refer la coalició amb els liberals, actuals socis, que per dues dècimes no arriben al topall del 5% del parlament. Això sí, Merkel podria arribar a tenir majoria absoluta, segons el resultat del vot per correu. Si no l’assoleix s’haurà de veure amb qui podrà pactar. El partit socialdemòcrata (SPD) ha obtingut un 25,7% dels vots.

En cas que Merkel no arribés a la majoria absoluta, podria repetir-se la gran coalició entre la CDU i l’SPD com la que va governar entre el 2005 i el 2009, però cap dels dos partits no ho ha vist amb bons ulls, si més no públicament, aquests últims mesos.

Una altra possibilitat seria formar un tripartit d’esquerres, que segons els sondatges vorejarien el 43% dels vots: Die Linke, l’Esquerra (8,6%), Grüne, els Verds (8,4%) i SPD (26%). Finalment els euroescèptics Alternativa per Alemanya (AfD), amb un 4,7%, han quedat molt a prop de la barrera necessària per a entrar a la cambra.

Hi ha qui especula amb una coalició entre el Verds i la CDU, que efectivament podrien tenir majoria absoluta, però sembla poc probable. De tota manera, cap dels dos partits no ha negat aquesta possibilitat.

El parlament i el govern resultants d’aquests comicis definiran la política europea d’Alemanya i, per tant, en bona mesura, de tota la Unió Europea, afeixugada per una crisi econòmica profunda.

Seguiment en directe pel canal alemany de televisió N24 de notícies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any