Suport a la vaga indefinida dels docents balears des de Catalunya i el País Valencià

  • Seguiment massiu de la vaga indefinida · Bauzá la qualifica d'antidemocràtica

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.09.2013 - 20:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de mestres, i també alumnes, pares i mares, s’han concentrat aquest migdia a les quatre Illes per protestar contra la imposició del decret de llengües del govern Bauzá i les retallades en educació. Les escoles han començat avui una vaga indefinida que ha tingut, en aquestes primeres hores, un seguiment massiu. La mobilització balear ha tingut rèpliques de suport a la resta dels Països Catalans.

En ‘suport a la lluita per una escola pública i en català’ també s’han fet concentracions a Alacant, Barcelona, Castelló, Girona, Tarragona i València. Milers de manifestants han volgut expressar el seu suport a la vaga indefinida dels docents de les Illes contra la política educativa del govern de José Ramón Bauzá.

Al País Valencià, una quarantena d’entitats s’han adherit al manifest de suport a la vaga indefinida ‘Enllaçats amb les Illes. Per una educació pública i de qualitat’. El text recorda que ‘la persecució i els atacs a la llengua i cultura catalanes no s’ha produït únicament a les Illes, sinó que s’han repetit arreu dels territoris que comparteixen una mateixa llengua. Al País Valencià fa anys que milers d’alumnes no poden estudiar en valencià, i ara volen empitjorar-ho amb els programes plurilingües. Al Principat s’intenta per la via judicial tombar la immersió lingüística. I a la Franja de Ponent, volen frenar els xicotets avanços que s’hi han produït amb la derogació de la llei de llengües d’Aragó, única referència legal que hi ha al català en aquella zona, i l’invent de la LAPAO. Diferents tàctiques, la mateixa estratègia: entrebancar els processos de normalització lingüística als diferents territoris, afeblir el català i avançar en la seua desaparició.’

Seguiment multitudinari de la vaga

A la majoria dels centres només hi havia els serveis mínims exigits pel govern (d’un 30%) i l’STEI-i, el sindicat majoritari de l’ensenyament, ha xifrat en un 90% el seguiment en els centres públics. Per Illes, el sindicat xifra en un 91% el seguiment a Mallorca, un 91,5% a Menorca, un 89,5 %a Eivissa i un 95,7% a Formentera. 

L’STEI-i valora així el seguiment: ‘La contundència de les dades posa de manifest, d’una banda, la indignació del professorat i el seu rebuig més absolut a les polítiques educatives que el govern de José Ramón Bauzá imposa a cop de decret, des de l’autoritarisme més absolut. D’una altra, la necessitat més urgent que mai de deposar l’actitud de menyspreu del sector educatiu que practica l’equip de Joana Maria Camps i Guillem Estarellas des de fa molts mesos.’

El Comitè de Vaga de l’Assemblea de Docents s’ha mostrat molt satisfet pel seguiment de la vaga, que ha xifrat en un 91%, segons les dades que ha recollit en 244 centres. ‘Avui ha quedat ben palès que el suport dels docents a les nostres reivindicacions és multitudinari’, i anuncia en un comunicat: ‘A partir d’ara, el nostre objectiu mantenir aturats els centres educatius el temps que la inconsciència del govern els hi obligui. Seva és la responsabilitat.’

En la nombrosa concentració d’avui a Palma se n’ha anunciat una altra per demà a les 11.00 davant el parlament. 

El govern rebaixa les xifres

Segons les dades del govern de les Illes, als centres públics hi ha un seguiment de la vaga del 27,1%, mentre que en els concertats és del 8,6%. Aquests percentatges equivalen a 3.043 docents de l’educació pública i 345 de la concertada. 

Bauzà: ‘La crida a la vaga indefinida és antidemocràtica’

Al mateix moment en què ha començat la vaga indefinida de docents a les Illes contra la imposició del decret de llengües que menysté el català i les retallades del govern en educació, el programa el Faristol d’IB3 Ràdio ha entrevistat el president balear, José Ramón Bauzá, on ha respost a les acusacions de l’oposició de tenir una actitud ‘antidemocràtica i feixistoide’: ‘El que realment és antidemocràtic és no respectar la voluntat de la majoria, el que realment és antidemocràtic és impulsar, mobilitzar i fer una crida a la mobilització i la vaga, el que realment és antidemocràtic és no respectar la majoria dels ciutadans, el que realment és antidemocràtic és el que es fa.’ ‘L’oposició està desnortada. Allò antidemocràtic és no respectar una majoria democràtica’, ha afegit.

Bauzà ha admès que les Illes encapçalen la llista de comunitats amb més fracàs escolar i ha vinculat el seu projecte de trilingüisme a les aules amb la millora de l’educació. Pel president, ‘l’única intenció del govern és que els nens tinguin la màxima capacitació i siguin competitius en el futur’. ‘No volem imposicions ni una educació que no sigui en llibertat. L’educació no sols és llengua’, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any