La premsa espanyola reacciona amb amargor a la Via Catalana

  • Alguns diaris demanen a Rajoy contundència contra el procés d'independència català

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.09.2013 - 10:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Via Catalana cap a la independència, organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) en ocasió de l’Onze de Setembre, és a totes les portades dels principals mitjans de comunicació espanyols. L’actitud és molt diferent i es poden diferenciar clarament el tractament del País, per una banda, i del Mundo, l’ABC i la Razón, per l’altra. Si d’una banda el País fa un titular ‘L’independentisme català exhibeix la seva força per accelerar la consulta’, l’ABC titula ‘El joc se’ls escapa de les mans’ sobre una fotografia de Mas i Duran, el Mundo titula ‘Catalunya encadenada’ amb imatge del president Pujol a la cadena humana, i la Razón ‘No ens dividiran’ sobre una imatge de les banderes catalana i espanyola del Palau de la Generalitat.

Una mostra de bel·ligerància molt gran és el de l’editorial del director del Mundo, Pedro J. Ramírez: ‘Sense cap pudor, la Generalitat que presideix Artur Mas va posar ahir totes les institucions catalanes al servei de l’independentisme. Els mossos d’Esquadra, TV3, els ajuntaments governats per ERC i CiU, les autovies i el transport públices van convertir en un instrument de propaganda d’un nacionalisme que identifica Catalunya amb els seus propis interessos.’ I continua:’La cadena humana va ser un gran acte d’exaltació d’un nacionalisme fanàtic que, en perjudici dels ciutadans d’aquesta comunitat, recorre als mètodes del totalitarisme per avançar cap a una independència que es recolza en un victimisme permanent i en la presentació d’Espanya com una nació opressora.’

El País obria ahir l’edició en línia amb Una multitud per la independència i, en una peça d’opinió, Francesc Valls parla del Segon tsunami. El Mundo, també en posició molt destacada, parlava d’Una cadena humana a Catalunya en favor de la independència. Tots dos diaris afegien, en segon terme, l’atac d’un grup ultra a la llibreria Blanquerna de Madrid, cosa que no feia ni ABC ni La Razón.

L’ABC presentava ahir la informació sobre la Via amb el titular La Generalitat diu que 1,6 milions de persones secunden la Via Catalana i afegia: López Tena: ex-diputat de Laporta, absentista laboral i detingut a la Via Catalana. Per la seva banda, La Razón, que al principi de la mobilització parlava de ‘Arranca la Via Catalana, una cadena independentista a cop de talonari’, titulava més tard: La Generalitat xifra en 1,6 milions els participants en la cadena humana.

En el terreny dels digitals, Eldiario.es destacava en portada que La Via Catalana culmina a les 17.14 amb un seguiment en massa i Público deia que Centenars de milers de catalans uneixen una cadena per la independència, com també La Marea: Centenars de milers de persones uneixen les mans per la independència.

Quant a les televisions i ràdios, el portal de RTVE deia ahir en acabar la cadena que Desenes de milers de persones formen la cadena humana per la independència i Telecinco qualificava la Via Catalana de Clam independentista. Per la seva banda, Antena 3 presentava la informació amb el titular Centenars de milers de catalans creen la Via Catalana.

Notícia relacionada:

La Via Catalana, a la premsa internacional

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any