La Via Catalana, un crit multitudinari d’independència al món

  • Recull d'imatges de la gran mobilització popular de l'Onze de Setembre · Els participants de la cadena omplen de gom a gom els centenars de trams

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.09.2013 - 16:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A les 17.14 hores, les campanes de la Seu Vella de Lleida han marcat simbòlicament el començament de la Via Catalana, que ha enllaçat el Voló amb Vinaròs, organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana(ANC). Centenars de milers de catalans s’han agafat les mans per configurar una cadena humana de 400 quilòmetres que reclamava la independència de Catalunya. Era en una altra diada històrica un any després de la manifestació multitudinària a la ciutat de Barcelona. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va dir que hi havien participat pel cap baix 1.600.000 ciutadans.

Des de la plaça de Catalunya, la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha tancat la cadena per expressar simbòlicament que la Via Catalana havia quedat unida de sud a nord. ‘Ara i aquí l’Assemblea Nacional Catalana reitera el seu compromís de treballar sense defallir fins que Catalunya sigui un nou estat d’Europa’, ha dit la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, durant el discurs final, en què ha instat els representants polítics a convocar la consulta sobre la independència el 2014. ‘No volem ni podem esperar més’, ha repetit. I ha afegit que si no es podia fer una consulta calia que els representants electes acomplissin les accions necessàries perquè Catalunya esdevingués un estat lliure i sobirà. ‘Volem que l’any 2014, el tricentenari de la nostra derrota, es converteixi en el primer any de la nostra llibertat!’, ha exclamat. 

Les mans del compositor Carles Santos i de Lluís Llach han encaixat en la ratlla de la frontera administrativa entre el País Valencià i Catalunya, en un gest carregat d’un profund simbolisme. La justícia ha permès finalment que es faci la cadena humana al sud de la Sénia i que enllacés amb el nord, enmig d’un ambient reivindicatiu.

Milers de persones han omplert la ‘Cadena humana per la llengua i la llibertat’ al terme de Vinaròs (Baix Maestrat) a les 17.07 hores (hora que simbolitza l’any de la derrota d’Almansa, 1707) i han anat enllaçant fins arribar a Alcanar (Montsià) a les 17.14 hores. Allà, Llach i Santos han simbolitzat l’enllaç.

L’ANC considera que la manifestació ha estat un èxit rotund i una nova demostració de força perquè el referèndum d’autodeterminació es faci l’any que ve. ‘Ha desbordat totes les previsions i ha estat més nombrosa que la manifestació de la Diada del 2012, quan un milió i mig de persones –segons la guàrdia urbana– va omplir els carrers de Barcelona.’

El ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, ha menystingut la Via Catalana i ha dit que hi havia una ‘majoria silenciosa’ que no s’havia manifestat pas. A més, ha negat que la xifra de 1.600.000 participants fos certa i que s’havia multiplicat per quatre el nombre d’assistents. Sobre l’atac de l’extrema dreta a la delegació de la Generalitat a Madrid, ha lamentat aquest ‘atemptat bàrbar’ però ha insistit que era un ‘incident minoritari’. 

Us oferim un recull de les imatges publicades a les xarxes socials:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any