L’univers de Pilarín Bayés s’obre a la ciutat de Vic amb un parc infantil inspirat en el conte d’en Patufet

  • Almenys 26 municipis catalans tindran un espai amb jocs dedicats al conte

VilaWeb
Redacció
05.09.2013 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La ciutat de Vic homenatja la reconeguda ninotaire Pilarín Bayés amb un parc infantil basat en un dels contes catalans més populars, en Patufet. La dibuixant vigatana ha destacat que el parc és “el compliment d’un somni” i s’ha mostrat “molt il·lusionada” en contemplar els seus dibuixos engrandits i convertits en jocs infantils. La iniciativa per retre homenatge a Pilarín Bayés a través d’un espai a la ciutat va sorgir de l’Ajuntament de Vic i l’ha realitzada l’empresa de Roda de Ter Entorn Urbà. El parc, que s’inaugurarà aquest dissabte, és el primer d’una sèrie numerada que ja té confirmats 26 emplaçaments en diversos municipis catalans i amb projecció d’arribar a la cinquantena.

Pilarín Bayés porta tota la seva màgia al parc infantil que s’ha instal·lat aquesta setmana a la urbanització Josep Maria Sert i que obrirà portes de forma oficial el proper dissabte. Fa dos anys, l’Ajuntament de Vic va proposar d’homenatjar Pilarín Bayés, no només amb la Medalla d’Or de la ciutat que va lliurar-li el 2011, sinó també amb un espai urbà on “les nenes i els nens poguessin interactuar amb els contes i identificar-los plenament amb la Pilarín”, explica el regidor d’Habitatge i Pla de Barris de l’Ajuntament de Vic, Josep Rafús. El projecte inicial era “molt ambiciós, però en les dificultats de la crisi, vam haver d’adaptar-lo perquè fos assumible per l’ajuntament”, apunta Rafús.

La il·lustradora vigatana recorda que li va semblar de seguida “una idea formidable”. “Em va fer una il·lusió enorme”, assegura. “Després, quan em van dir que tenien dificultats per fer el parc en aquells moments, també ho vaig entendre; tothom s’ha hagut d’ajustar el cinturó”, considera la ninotaire, que va témer que “potser se’n descuidarien”. “Però després vaig veure que de seguida que van poder, van pensar en el parc”, afegeix Bayés. La il·lustradora subratlla que aquest equipament urbà inspirat en el conte d’en Patufet significa dotar els dibuixos d’una “dimensió que permetrà als nens ficar-s’hi a dins; en una dimensió per jugar de tu a tu i això no es troba en tots els llibres”. La inauguració del parc tindrà lloc aquest dissabte, a les 6 de la tarda, i els seus impulsors obsequiaran totes les nenes i els nens amb barretines i faixes a l’estil d’en Patufet.

Un “món fabulós”

“L’ajuntament tenia molt clar que volia homenatjar la Pilarín i, a nosaltres, ens semblava que un parc infantil podia ser una bona idea per representar la seva obra d’una forma diferent; quan ens vam reunir amb ella, de seguida va ser tot molt fàcil, perquè vam entrar en el seu món, tan formidable com els seus contes”, explica Jordi Crous, soci de l’empresa Entorn Urbà. Com Rafús, Crous ha viscut el projecte del parc infantil amb intensitat: “Tots hem crescut amb la Pilarín, és un referent a tot Catalunya”.

El procés per construir el parc ha estat ràpid. La primera reunió es va mantenir a la primavera i, cinc mesos després, l’equipament ja és una realitat. “Com que tots som de Vic i d’Osona, ha estat fàcil”, apunta Crous. Un cop l’empresa Entorn Urbà va rebre els dibuixos que havia creat Pilarín Bayés, van adaptar-los als paràmetres de “les normatives europees EN1176 i EN1177, que regulen sobretot les mesures i les distàncies de seguretat que han de tenir els elements”, especifica.

L’estima de Pilarín pel Patufet

Crous assegura que “la Pilarín estima amb devoció tots els contes, però n’hi ha un que li agrada de forma especial, en Patufet”. “Per mi, és el gran mite català”, diu Pilarín, que afegeix: “Tan petit com és! El mite ens retrata. Nosaltres som petits en dimensions com a poble, però en canvi, quan som eixerits, quan som nosaltres mateixos, tenim una força important”, compara la il·lustradora. “En Patufet és un personatge petit, voluntariós, que té ganes d’ajudar; és un nen molt maco per tenir a casa!”, exclama la ninotaire.

El parc consta d’un panell que narra el conte; dos jocs de molla amb en Patufet i el dineret; una caseta que és la botiga; un tobogan amb el dibuix del bou; el gronxador amb la col i un balancí amb el cistellet. “Són els elements que permeten seguir el fil del conte”, diu la il·lustradora. Després de constatar que, a les escoles, totes les nenes i els nens canten “el patim, patam, patum”, Pilarín espera que amb el parc, els infants es “facin seu, encara més, el conte”. “Espero que s’ho passin bé, que juguin i que el facin servir. Si el parc agrada als nens i les nenes, aquest serà el premi per a tots el que hem cuinat l’invent i per a la ciutat”, explica.

Una sèrie numerada de parcs amb el conte del Patufet

Per a Crous, el resultat final és “molt satisfactori”. “També ens il·lusiona, ens ajudar a tirar endavant i a fer més parcs de contes; pot acabar sent una saga”, apunta. El de Vic inaugura la sèrie numerada de parcs amb el conte d’en Patufet il·lustrat per Pilarín Bayés. “Ha estat una sorpresa. No ens pensàvem que el parc inauguraria una sèrie, però quan vam exposar la idea, altres municipis s’hi van mostrar interessats”, afirma Crous. De moment, l’empresa Entorn Urbà té confirmada la instal·lació de 26 parcs més en diferents pobles i ciutats i té previst arribar, com a màxim, als 50.

Crous destaca que la “il·lusió és que els parcs estiguin ben representats i cuidats”, ja que “és un projecte emblemàtic que el desvirtuaríem si, en lloc de construir-ne 50, en construíssim 500”. Després de la sèrie d’en Patufet, Entorn Urbà ja ha ideat un nou parc dedicat a un altre dels contes més populars, la Caputxeta Vermella. “Construir parcs infantils temàtics és una idea innovadora i, a més a més, els basem en històries tan nostres com els contes catalans”, destaca Crous.

El soci d’Entorn Urbà també s’ha referit a les dificultats que travessa el sector. Considera que “en aquests moments difícils, els ajuntaments estan fent un esforç brutal per mantenir els parcs infantils en bon estat”. Per a Crous, és “vital” construir i mantenir espais lúdics, culturals i educatius per als infants: “la salut dels nens d’ara és la salut de les persones que portaran el país demà. Els hem d’ajudar a créixer i a divertir-se amb jocs segurs i atractius”.

Un petit teatre, el nou projecte

La sèrie d’una cinquantena de parcs permetrà que el projecte d’homenatge a Bayés “es visualitzi, no només a la ciutat de Vic, sinó a nivell de Catalunya”, apunta Rafús, que ha remarcat la col·laboració de la Diputació de Barcelona com a clau per aquesta reproducció prevista en diferents municipis. L’ajuntament ja estudia ampliar aquest espai urbà dedicat a l’univers de la Pilarín. “Tenim un altre projecte de cara a l’any que ve, que el situarem al costat del parc; serà una espècie de petit teatre, dibuixat també per la Pilarín, en què aprofitaríem les escales que ja hi ha per fer d’amfiteatre. El públic s’asseuria aquí i les nenes i els nens actuarien i jugarien en el teatre”, avança Rafús.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any