El bisbe de Solsona demana de boicotar el repic de campanes de la Via Catalana

  • Xavier Novell vol que no s'hi involucri oficialment l'Església

VilaWeb
ACN
05.09.2013 - 11:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha demanat als rectors de la seva diòcesi que no permetin el repic de campanes l’11 de setembre a les 17.14 coincidint amb la Via Catalana. El bisbe entén que ‘no han de pretendre involucrar oficialment l’Església en la seva opció política’ perquè les comunitats cristianes han de restar obertes a tots els fidels i ser respectuoses amb totes les opcions, i evitar accions que, a parer seu, divideixen. ‘Tot i ser legítimes, no necessàriament han de ser compartides per tots’, ha precisat en una carta enviada als rectors. Malgrat això, reconeix que tan sols els rectors, en virtut de les seves competències, poden prendre les decisions que considerin oportunes.

El bisbe convida els capellans a llegir la glossa que publicarà en el proper número del Full Diocesà, en la qual manifesta que si bé és amplament majoritària la voluntat dels ciutadans de Catalunya de decidir el propi futur, hi ha un sector important de la ciutadania que no comparteix aquest projecte i que el govern espanyol ‘sembla que respondrà negativament a la petició formal per a realitzar un referèndum legal sobre aquesta qüestió’.

‘No ens correspon a nosaltres optar per una determinada proposta a aquests reptes nous, però defensem la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles […] i encoratgem el camí del diàleg i l’entesa entre totes les parts interessades a fi d’assolir solucions justes i estables’, escriu el bisbe en la glossa.

En vista d’això, insisteix que només s’assoliran les ‘solucions justes i estables’ que demanen els bisbes si s’arriba a un acord entre els governs de l’estat i la Generalitat que permeti la consulta. Així, reclama a partidaris i detractors de la consulta de treballar ‘amb esperit pacífic, lluny de qualsevol agressió’ i que la qüestió no divideixi els fidels de la diòcesi perquè ‘la fe que ens uneix és molt més gran que les respectives idees polítiques’.

Tot i que demana als fidels de la diòcesi ‘no restar aliens a aquesta situació històrica’, recorda que les ‘greus necessitats socials’ els han de preocupar ‘molt més’ i que l’evangelització, ‘que passa per damunt de les estructures polítiques’, és la missió principal de la comunitat. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any