Manual d’instruccions per a anar a la Via Catalana

  • Preguntes i respostes amb informació pràctica per als participants en la cadena humana per la independència

VilaWeb
Redacció
04.09.2013 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Falta una setmana justa per a la Diada, i l’Assemblea Nacional Catalana enllesteix els preparatius per a la cadena humana independentista. Més de 350.000 persones ja s’hi han inscrit. La Via Catalana recorrerà el Principat de nord a sud i enllaçarà amb Catalunya Nord i el País Valencià. Trenta mil voluntaris fa mesos que treballen per assegurar que tot funcioni organitzadament. Tanmateix, l’èxit final dependrà de tots els participants. Per resoldre dubtes sobre qüestions organitzatives hem parlat amb el responsable de logística de l’ACN, Ferran Civit. Un petit manual d’instruccions per als participants en la Via Catalana:

Hem de sortir de casa amb gaire temps?
L’ANC recomana d’arribar a la zona que ens correspongui com més aviat millor –si pot ser, al matí– i aprofitar el dia per fer ‘turisme patriòtic’. Havent dinat, serà el moment d’arribar-se al tram concret que ens pertoqui.

A quina hora hem de ser al nostre tram?
A les 16.00 tots els participants ja haurien de ser a lloc, tenint en compte que hi haurà molta gent i molt de trànsit, i que no pot haver-hi gent a la carretera mentre hi circulin vehicles.

Quan es tallarà el trànsit?
El trànsit s’anirà reduint progressivament fins que quedi tallat. Per això l’organització demana als participants que a l’hora de dinar ja siguin al municipi que els correspongui.

On deixem l’automòbil?
L’organització ha habilitat zones d’aparcament a cada tram. Per saber quines són, només cal consultar el mapa del recorregut i pitjar damunt del tram corresponent: s’obrirà una finestra amb un pdf que conté tota la informació de servei del tram en qüestió, com ara el punt de trobada, les zones d’aparcament, els bars i restaurants, zones d’ombra, assistència sanitària o el punt on es troba la policia.

Què passarà amb els peatges?

Abertis i el Servei Català de Trànsit han pactat que es pugui circular gratuïtament en alguns trams de l’AP-7 al nord i al sud del Principat, i també a la C-32 al Maresme, entre les 13.00 i les 19.00. No obstant això, la gratuïtat s’aplicarà d’acord amb les indicacions que els mossos d’esquadra facin als vehicles. És a dir, quan es donin ordres de desviar-se cap a l’autopista en cas que no hi hagi cap més via gratuïta transitable o perquè la policia ho decideix per qüestions de seguretat.

En el moment de passar pels peatges, a aquells vehicles que tinguin Teletac no els serà cobrat el pas pel peatge; i els altres usuaris recolliran un tiquet quan entrin a l’autopista i el dipositaran en el peatge de sortida sense haver de pagar.

Per on és recomanable d’entrar al municipi?
L’ANC demana que els participants arribin per vies paral·leles i entrin al municipi des del sud. Deixaran el cotxe en les zones indicades, però si són plenes, aparcaran al voral de la via en direcció nord. Tothom, doncs, hauria d’entrar pel sud, de manera que sortirà encarat cap al nord i així s’evitaran col·lapses a l’hora de tornar a casa. També s’assegurarà que no passaran cotxes pel voral en direcció sud, que és on hi haurà els participants. Per tant, aquest voral haurà esdevingut una mena de ‘carril de vianants’ durant aquella tarda.

Havent aparcat el vehicle i havent dinat, cap a les 16.00, serà l’hora d’anar al nostre tram. Qui ens hi trobarem?
A cada tram hi haurà un punt de trobada i voluntaris que a les quatre de la tarda ja començaran a preparar la cadena, per garantir que a les 17.14 tot sigui a punt. Ens hi trobarem, pel cap baix, un responsable de tram, dos voluntaris i un fotògraf, si bé en alguns trams hi haurà encara més voluntaris.

Quan sigui l’hora de donar-nos les mans, com es farà la cadena humana?
A les 17.14 sonaran tots els campanars del país. Serà un crit simbòlic de llibertat i un avís que comença la cadena. En aquell moment, de manera simultània, tots els participants tindran les mans agafades i els fotògrafs faran la gigafoto.

Què és la gigafoto i quants fotògrafs s’han de menester per a fer-la?
Hi haurà un fotògraf en cada tram, de manera que tots els participants seran fotografiats i formaran part d’una foto gegant que es podrà consultar per trams a internet. Això vol dir que calen vuit-cents fotògrafs, un per a cada tram. Ja n’hi ha uns quants d’inscrits, però encara no n’hi ha prou. Hi ha centenars de fotògrafs voluntaris que hi participaran.

Quanta estona durarà la cadena humana?
Des de les 17.14 fins a les 18.00. Durant aquella estona es faran les fotografies i s’enregistrarà la Via en vídeo des de l’aire. També es faran actes simultanis als 86 municipis per on passa la cadena, que es podran seguir a través de la FM de les ràdios. ‘Oferirem cobertura perquè les ràdios nacionals i municipals puguin anar transmetent els actes. Aquell dia els mòbils se saturaran, de manera que si la gent porta auriculars podrà seguir per ràdio què fan a la resta del país durant aquells tres quarts’, explica Civit.

A quina hora tornaran a obrir el trànsit?
Durant els tres quarts que duri l’acció tots els accessos i la via hauran estat tallats, en coordinació amb els mossos d’esquadra, guàrdia urbana i protecció civil. Cap a les sis d’horabaixa, quan s’acabi, els cotxes podran tornar a circular. Els participants hauran de sortir en direcció nord, tal com hauran deixat encarat el vehicle, perquè el carril en direcció sud serà ple de gent i, per tant, no s’hi podrà circular.

Quins consells de seguretat i salut hem de seguir?
L’Agència de Salut Pública i els Mossos d’Esquadra han publicat consells i recomanacions de salut i seguretat que han d’atendre els participants i que podeu consultar ací. L’organització també demana que cadascú es faci responsable de les seves deixalles.

Com es preveu de controlar possibles casos de boicot, com ara inscripcions fetes per deixar algun tram buit?
L’ANC no té constància de cap acció organitzada, però per simple estatística hi haurà qui s’hi apuntarà i no hi anirà. El dispositiu de caravanes de vehicles preparat per les assemblees territorials de l’ANC garantirà que el recorregut s’ompli de punta a punta. L’objectiu és evitar que hi hagi trams buits, però l’organització insisteix en la importància que ningú no deixi d’inscriure’s: ‘Això serà una acció de l’ANC, però l’èxit només dependrà del poble de Catalunya.’

Com ho podem fer per canviar de tram?
La primera cosa que cal fer és donar-se de baixa en aquesta pàgina. Altrament, el sistema informàtic de l’Assemblea no ens permetrà de donar-nos d’alta en cap altre tram. Fet això, tan sols cal donar-se d’alta en el nou tram. En cas que ens hàgim inscrit en grup, el funcionament és exactament el mateix. Cal que es doni de baixa la persona que va fer la inscripció en nom del grup i que després es doni d’alta en un altre tram. Una altra manera és recuperar el correu de confirmació que l’inscrit va rebre i clicar l’opció de donar-se de baixa. Un cop desapuntats, només cal donar-se d’alta en el nou tram.

Si no ens hem inscrit i a última hora volem participar-hi, podem fer-ho?
El dispositiu informàtic preparat per l’ANC serveix per a garantir que tot el recorregut és ple i que la gent es reparteix homogèniament. Així s’evita el risc que en trams urbans s’acumuli molta gent i uns altres d’interurbans quedin buits. La finalitat del sistema d’inscripció és omplir la cadena, i els inscrits a títol individual i els espontanis d’última hora seran els qui faran variar la densitat de la cadena. Però per facilitar l’organització l’ANC demana que tothom s’hi inscrigui. ‘És un projecte inclusiu, participatiu i obert: si un indecís vol afegir-s’hi a última hora, podrà fer-ho’, diu Civit, que fa aquest símil: ‘És com una gran sardana: hi vas, tant si hi coneixes algú com si no, tant si t’hi has inscrit com si no, i el cercle es va fent més gran perquè hi càpiga tothom.’

Què és el Tram 0?

L’ANC fa una crida a participar a la Via Catalana a tothom qui ho vulgui, tant a la gent que s’hi ha inscrit com a la que no ho ha pogut fer. Per a tots aquells qui, malgrat no haver-s’hi pogut apuntar, volen deixar constància de la seva participació, l’entitat ha obert les inscripcions al tram 0.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any