L’Aragó reclama ara a Catalunya els frescos de Sixena exposats al MNAC

  • Mascarell recorda que les obres 'probablement no existirien' si no fos per les institucions catalanes

VilaWeb
VilaWeb
ACN
29.08.2013 - 16:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de l’Aragó ha fet pública avui la reclamació a Catalunya dels frescos murals originaris de la sala capitular del monestir de Santa Maria de Sixena, que actualment són exposades al MNAC. Les pintures, que daten del segle XII, van ser traslladades a Barcelona després d’un incendi al monestir durant la guerra del 1936-39 i l’Ajuntament de Barcelona les va restaurar.

L’executiu aragonès considera que ‘legítimament¡ els béns pertanyen a la congregació de l’ordre de Sant Joan de Jerusalem, propietari del monestir, i que se les van endur ‘sense cap títol jurídic de propietat’. Per tant, entenen que són en situació de ddipòsit al MNAC. L’Ordre de Sant Joan de Jerusalem, propietari del Reial Monestir de Santa Maria de Sixena, va cedir el passat mes de juny al govern d’Aragó els drets perquè pugui demanar el lliurament de les pintures murals originàries de la sala capitular d’aquest monestir amb l’objectiu de ‘defensar la integritat del patrimoni històric i cultural aragonès’.

Les pintures mura decoraven des del segle XII el monestir però un incendi durant la guerra les va malmetre. Patrimoni de la Generalitat les va recuperar i les va portar a Barcelona, on van ser restaurades i, posteriorment, exposades al MNAC. El MNAC les té en dipòsit des de l’any 1940 i, des de 1960, són exposades al públic com una de les grans obres mestres de la col·lecció del museu. 

Mascarell: ‘Proablement no existirien’

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assegurat que estudiarien a fons la reclamació que el govern aragonès ha fet dels frescos. Està segur que la demanda de l’Aragó parteix del ‘fet indubtable’ que les obres reclamades ‘probablement no existirien’ si les institucions catalanes no haguessin vetllat per la seva conservació i restauració.

El conseller diu que la Generalitat donarà una “resposta jurídica i política” a la demanda, però ha avançat que ‘des del punt de vista cultural i polític’ el plantejament ha de partir del reconeixement a la tasca de la ‘societat catalana (restauradors, conservadors, institucions, el MNAC)’ en favor de les obres.

‘Estic segur que el primer que farà les institucions aragoneses és reconèixer la tasca important de la societat catalana’, ha expressat Mascarell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any