El fill del corrector

  • Adrià Pujol, escriptor i antropòleg, obre l'últim número de la revista El Procés amb un text autobiogràfic magnífic sobre la figura del seu pare, un dels correctors i amics de Josep Pla

VilaWeb
Redacció
22.08.2013 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La revista El procés, dirigida per Joaquim Armengol, presenta en aquesta nova entrega un sumari de luxe. Toni Sala hi escriu sobre Pla, Narcís Comadira recupera una conversa amb J.V. Foix, Carme Arenas presenta l’obra de Joana Raspall. Entre molts altres textos interessants, Armengol ha recuperat també un text de David Vilaseca sobre Dalí i recull el testimoni del poeta palestí refugiat a Barcelona, Basem Al-Nabriss. Us podeu descarregar la revista aquí.

El pare es diu Jordi i sempre parla d’en Josep Pla. Parla «d’en» i no «de», perquè va ser-ne el corrector esporàdic durant els anys cinquanta i seixanta del segle passat. I també va ser-ne l’amic, i el devot, i una mica el xofer, però aquest darrer aspecte es donava molt de tard en tard. Fora bromes, el pare en parla tant i tan sovint, que de fet no parla de gaire coses més, a no ser que s’hi puguin relacionar. Com si fos un mèdium, el convoca per constatar, ara i adés, que el passat, el present i el futur de Catalunya, d’Espanya i Europa es basen en premonicions o malediccions planianes. El pare ausculta en Pla, quan tracta d’apuntalar que els escriptors d’avui llaurem de tort. El ressuscita a cada gir de la conversa. I jo he rebut en Pla, la seva prosa, com si hagués estat reescrita i rellegida per algú altre, el filtratge que sempre és el pare. És una mica com l’aire que flota a les esglésies, aquell que en Pla, al El quadern gris, diu que és llepissós, un aire que ha estat respirat una vegada i una altra per la gent que ens ha precedit al temple. Se m’ha prescrit la prosa planiana passada pel sedàs, decantada fins a deixar-ne una estructura elemental, i confesso que m’agrada força.

Podeu continuar llegint l’article aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any