Cops de peu i de puny per haver parlat en català, en l’última nit d’Arenal Sound

  • Els agressors: guardes de seguretat i també un guàrdia civil

VilaWeb
Redacció
06.08.2013 - 07:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Autor/s: Roger Cassany

Cops de peu i un cop de puny a l’esquena. El diagnòstic mèdic, registrat a l’hospital general de Castelló hores després: policontusions. I és que el cas de la jove de Castelló a la qual van impedir l’entrada al control de seguretat festival de música Arenal Sound de Borriana per haver parlat en català no va ser l’únic. Diumenge a la nit, al mateix festival, hi hagué un altre episodi que començà de manera semblant, també al control de seguretat, però amb resultat molt més greu: va acabar amb agressions físiques i, a més, entre el agressors hi havia un guàrdia civil.

Un dels dos joves agredits, treballador en l’àmbit de la salut, ja ha anat a l’hospital. I avui aniran, tots dos, a comissaria, a presentar una denúncia. En paraules seves: ‘Vull que tot el món sàpiga que açò no pot tolerar-se, que no hem de callar, que el que ha ocorregut a l’Arenal, el que ens han fet, ha estat un malson’.

Què va passar?

Eren les 2.30 quan en Cristian, un company seu i dues amigues es disposaven a tornar entrar al festival per veure el concert de Kakkmadafakka. Havien entrat i sortit del recinte gairebé cada dia del festival, sense problemes. Però en aquesta ocasió l’amic d’en Cristian, que havia llegit a VilaWeb el cas de la Laura, va preguntar amb to divertit a l’agent que els escorcollava: ‘Parleu valencià?’. El guarda va respondre, en espanyol: ‘Jo només parlo andalús’. Els va deixar passar sense més problemes, però encara no havien fet tres passes que una guarda de seguretat, probablement la mateixa que havia humiliat la Laura divendres a la nit segons la descripció dels afectats, els va abordar dient: ‘Per què ho pregunteu? Per allò de l’altra nit? Parleu-me en espanyol!’. I l’amic, sentint-se agredit i enrabiat, li va dir: ‘Ets una feixista’.

No se’n van ni adonar que ja estaven envoltats per cinc guardes més, un dels quals va agafar l’amic pel coll mentre li retorçava el braç i se l’enduia uns metres més enllà. En Cristian va mirar de defensar-lo immediatament i va exigir als guardes que s’identifiquessin, amenaçant de cridar la policia. El que no s’esperava en Cristian, segons que relata ell mateix a VilaWeb, és que un agent de la guàrdia civil és just darrere, a pocs metres, observant l’escena. Un dels guardes va empentar en Cristian fins a fer-lo caure terra i de manera inesperada li va clavar una puntada de peu. ‘Demà ja veuràs, et mataré’, li va dir, a l’orella. Alçant-se, adolorit, en Cristian va veure el guàrdia civil i li va demanar ajuda dient-li que el guarda l’agredia i l’amenaçava. ‘Tu l’has colpejat primer’, va ser la sorprenent resposta del guàrdia civil. ‘No m’ho podia creure, quina barra!’, explica en Cristian a VilaWeb.

‘Si no t’entenen, no et deixaran entrar, que això és Espanya’

Mentrestant, un altre grup de guàrdies civils i guardes de seguratat exigia a l’amic que demanés disculpes i que parlés en espanyol si volia entrar al recinte. ‘Si no t’entenen, no et deixaran entrar, que això és Espanya’. Ell s’hi va negar i aleshores un dels guàrdies civils, el més jove de tots, li va clavar una cop de puny a l’esquena. Mentre començava el concert de Kakkmadafakka, ells anaven cap a casa. Van pactar d’anar a comissaria plegats l’endemà al matí, però encara encara en estat de xoc, van decidir anar primer a l’hospital. La denúncia la presentaran avui, perquè tenen clar que l’agressió no pot quedar impune. ‘Ens van fer fora, ens van agredir, ens van insultar i ens van amenaçar’, rebla en Cristian, que encara no s’ho creu. ‘Espere que la denúncia servisca d’alguna cosa’

Altres casos de discriminació, aquests darrers mesos, al País Valencià

A l’Arenal Sound de Borriana: ‘Si no em parles en espanyol, aquí no hi entres’

‘M’han retirat el carnet de conduir per parlar en valencià’

‘Vostè és una mal educada, això és Espanya i m’ha de parlar en espanyol’

Adoctrinament espanyolista d’un professor a la Universitat Jaume I de Castelló

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any