Rússia concedeix un any d’asil a Edward Snowden

  • L'ex-analista de la CIA hauria sortit de l'aeroport de Moscou, on s'estava des de feia un mes

VilaWeb
Redacció
01.08.2013 - 14:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Rússia ha concedit a l’ex-analista de la CIA Edward Snowden, perseguit pels Estats Units per revelació de secrets, un any d’asil. Snowden, que feia un mes que s’estava a l’aeroport de la capital russa esperant que es resolguessin les seves sol·licituds d’asil polític en uns quants països, n’ha sortit per dirigir-se cap a Moscou.

L’asil polític temporal concedit per les autoritats russes, l’ha confirmat el representant legal de Snowden, Anatoli Kutxerena: ‘Li acabo de lliurar els papers del Servei d’Immigració rus. Són els que necessita per deixar la zona de trànsit [de l’aeroport].’

En un principi, quan Snowden va arribar de Hong Kong a l’aeroport de Moscou fa un mes, es va pensar que la capital russa sols era una escala per volar, més tard, cap a algun país sud-americà, com l’Equador o Cuba. Però al juliol, Snowden va optar per demanar l’asil temporal a Rússia, un estatus que li permetés de viure i treballar al país durant un any.

Snowden, de trenta anys, és acusat als EUA d’espionatge i alguns delictes per haver revelat l’existència de programes de vigilància electrònica mundial. Va arribar a Rússia el 23 de juny i des d’aleshores es trobava a la zona de trànsit de l’aeroport, perquè li havien anul·lat el passaport nord-americà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any