L’Aplec (I)

VilaWeb
Daniel Monfort
22.07.2013 - 11:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esta mateixa casa ha editat una guia dels festivals de l’estiu. El ‘festival’ del que vinc a parlar en esta columna també hi és, l’Aplec dels Ports. Però em sembla rematadament simplista dir que l’Aplec dels Ports, un dels aplecs nascuts en els anys setanta, és un festival de música. En general els festivals de música (Primavera, FIB o Rototom) estan fets per a fer diners, sense anar més lluny dalt l’escenari hi haurà una gran banderola d’una marca de cervesa, la gent va anellada com els corders, hi ha tanques i la gent circula per embuts, hi ha agents de seguretat, males cares, estudiants que es guanyen un passe de bades currant unes hores al pàrking i molts de guiris perduts.

L’Aplec no és això, ni en l’esperit (aplec és retrobada) ni en els fets. L’aplec és la festa d’una comarca organitzada per un poble, cada any un de diferent: la roda que en diuen. Per exemple l’aparcament el porten els ‘auelos’ del poble, s’aparca damunt de bancals erms llaurats per a l’ocasió. El càtering, possiblement de les millors coses de l’Aplec, són entrepans de llonganisses, panxeta o llomello, el pa ve del forn de cada poble, els cambrers són voluntaris, des de la tia fadrina de R mig hippy fins al xic de X que no ix quasi mai, passant pels nebots que viuen a Terrassa.

Si hi ha publicitat al programa és la de la carnissera Dolores i la de la perruqueria Maria Cinta. Algun any s’ha vist seguretat, recordo veure en G, quinto nostre, filtrant les litrones a l’entrada a la Mata i jo mateix vaig passar-me hores evitant el pas de la gent per un carreró a l’Aplec de Vilafranca de fa tres anys. Ja veieu, ‘goril·les’ de casa, res de la Levantina. L’Aplec cada poble l’organitza a la seua mida i al seu gust, Vilafranca vam portar la Troba, Pegatina i Orxata, a Villores Manolo Kabezabolo, a la Mata Atzukak i Tom Bombadil i Morella enguany porta Txarango, Obrint Pas i Aspencat, entre altres. I al final sempre hi sol haver una orquestra per a cantar el No hay tregua. La gent no va marcada com els corders, no hi ha embuts ni corrals, senzillament perquè l’Aplec, des de sempre, ha estat gratuït.

Segurament eixa és la gran debilitat de la festa, el que provoca que cada any sempre estiguem penjant d’un fil, tot i ser una gran virtut a la base. Hom pot vindre a l’aplec i si té deu euros per a gastar-se se’ls gastarà al Mercadona de la seua ciutat o com a molt al supermercat de Morella o Vilafranca. Després, ebris i festius, amb els gots plens i des del bell mig del bancal que fa de zona de concert cridaran a viva veu ‘Que visquen els pobles i que visquen les comarques’. Caricaturitzo i exagero, a posta. Però ho faig per senyalar i conscienciar-vos, a vosaltres possibles visitants de l’Aplec, que esta gran festa d’una comarca es paga a base de samarretes, cerveses i altres destil·lats.

El cap de setmana vinent vingueu a l’Aplec. Per la música, pels espectacles, per trobar aquells companys que només veieu d’aplec en aplec i si és la vostra primera vegada vingueu per a poder repetir. Si debuteu veureu la llibertat de plantar la tenda a l’ombra d’un ametler i que es faça de dia per darrere la mola. Si veniu podreu conèixer de primera mà de què ens queixem any rere any en el manifest, veureu els bancals erms i les places dels pobles plenes de cotxes amb matrícules de fora. Vingueu amb temps si podeu, per gaudir de la comarca, visitar Morella i si podeu baixeu a fer un cafè a Cinctorres o al Forcall, per conèixer uns dels racons possiblement més autèntics del país. Vingueu amb sac de dormir i jaqueta, que pot fer fresca. Brindarem davall els porxos i xalarem fins a deshora. Som la gent càlida de la terra més freda del país.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any