Salvador Giner: ‘Sense l’IEC no podríem aconseguir la independència’

  • L'ex-president de l'Institut creu que en un estat propi el català hauria de ser 'hegemònic' i el castellà, 'cooficial'

VilaWeb
ACN
13.07.2013 - 09:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Salvador Giner es va acomiadar fa unes setmanes de la presidència de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), passant el relleu a Joandomènec Ros. Els seus anys de mandat han estat marcats per tenir un paper actiu en la defensa de la llengua, la cultura i les institucions catalanes. En una entrevista a l’ACN, Giner defensa que l’entitat “té idees polítiques” però “no és partidista” i creu que l’actitud “predominant” entre els científics i intel·lectuals de l’Institut és el compromís amb un Estat propi. “Sense l’IEC no podríem aconseguir la independència”, ha reblat, a l’hora que ha defensat que en una Catalunya independent el català hauria de ser “hegemònic” i el castellà ha de ser cooficial.

La sentència del TC contra l’estatut, la manifestació de l’11-S o els atacs constants conta el català són només alguns dels moments que han viscut Salvador Giner des de la presidència de l’IEC.

En una entrevista a l’ACN, el fins fa poques setmanes president de l’IEC ha reconegut que han hagut de dedicar “molta atenció” a aquests conflictes “quan ens hauríem pogut dedicar a altres temes”. En aquesta línia, creu que les denominacions de ‘LAPAO’ o la insistència per part de diversos sectors del País Valencià de defensar que català i valencià són dies llengües diferents “ve de lluny” i sempre hi ha antecedents al passat. Al seu entendre, “són un pretext” amb una “lluita incansable”.

Així, l’autonomisme, el sobiranisme o el separatisme són “matisos diferents sobre un mateix fenomen” que té uns “costos” i uns “enemics” que “mai ataquen frontalment”. “No fan mai un atac frontal, buscaran el teu taló d’Aquiles i, en aquest cas, el troben en l’autonomia cultural i lingüística”, ha reblat.

El castellà, cooficial

Per l’expresident de l’IEC, el català en una Catalunya independent ha de ser la llengua hegemònica i el castellà ha de tenir “estatus oficial, ha de ser cooficial”. En aquesta línia, creu que s’ha de donar una “discriminació positiva” i un “avantatge històric, democràtic i culturalment justificable” al català i la resta “respectar-les activament, amb un tracte especial”.

Segons Giner, és “especialment important” que el català no es perdi a Barcelona, perquè li dóna “hegemonia política” i “visibilitat” i ha defensat que no hi ha un mapa que indiqui en quins punts està “més amenaçat” perquè els idiomes “no tenen geografia”.

‘Som i serem’ estructura d’estat

Giner ha defensat que l’IEC va néixer ja com una estructura d’estat l’any 1907, ja que es tracta “d’una acadèmia nacional reconeguda mundialment”. “Ho som i ho serem”, ha insistit. Per això, s’ha mostrat convençut que l’Institut serà l'”acadèmia nacional” en una Catalunya independent.

Quant al procés sobiranista que viu el país, el sociòleg creu que la institució ha d’instensificar l’activitat científica i que “no tot és mobilització al carrer”. “Ara, en el moment en que es manifesten, hem d’anar a la capçalera”, afegeix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any