Cameron renya Rajoy pels trets de la guàrdia civil en aigües de Gibraltar

  • La guàrdia civil dispara en aigües de Gibraltar i desferma un conflicte diplomàtic

VilaWeb
Redacció
29.06.2013 - 10:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre britànic, David Cameron, va renyar ahir el president espanyol, Mariano Rajoy, en la cimera de caps d’estat i de govern de la UE. Ho va fer per l’incident de diumenge passat a Gibraltar, quan una patrullera de la guàrdia civil va irrompre en aigües gibraltarenques per interceptar una moto d’aigua i va arribar a disparar. Cameron va dir que eren uns fets inacceptables i que no en toleraria més, segons recull el diari The Telegraph. Cameron responia així la petició de queixa de les autoritats de Gibraltar, que li van fer arribar una carta de queixa per aquell incident. El govern espanyol va negar els fets, però immediatament després la policia gibraltarenca va publicar uns vídeos que ho demostraven.

El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, va enviar ahir una extensa carta a Cameron, queixant-se de les incursions espanyoles en aigües gibraltarenques i de l’incident de diumenge, i demanant-li una resposta prou enèrgica, segons que informava el diari Gibraltar Chronicle. ‘És important que Espanya senti el pes de la reacció britànica per les continuades violacions de la nostra sobirania’, deia Picardo en la carta. I qualificava l’incident de ‘perillós i del tot inacceptable’.

El govern de Gibraltar vol que hi hagi una presència naval britànica a les seves aigües per aturar les incursions i per assegurar que es respecta la sobirania britànica.

El govern espanyol va negar els fets, i el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, va queixar-se fins i tot que el Regne Unit protestés per ‘rumors no confirmats’. Però segons el Gibraltar Chronicle, la guàrdia civil admet en privat que hi va haver aquells trets. A començament de setmana el ministre britànic a la UE, David Lidington, va protestar al seu homòleg, Íñigo Méndez de Vigo, a qui va demanar explicacions.

El diari sensacionalista britànic Daily Express publicava unes declaracions amb el suposat conductor d’una moto d’aigua interceptada per la guàrdia civil. ‘Havia anat a portar amics i familiars en viatges en aigües territorials de Gibraltar’, explicava aquest home, que no va voler revelar el nom. ‘En un d’aquests viatges, quan era amb un amic, una embarcació de la guàrdia civil em va disparar pel cap baix quatre vegades sense cap motiu. Vaig haver de fer maniobres evasives per evitar de ser un blanc fàcil, i també per no ser atropellat per aquella embarcació, molt més gran.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any