ERC guanyaria les eleccions, segons el CEO

  • Hi hauria una gran majoria sobiranista · Els partidaris del sí a la independència augmenten, i també els del no

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.06.2013 - 11:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat (estudi, en pdf) confirma que ERC superaria CiU en les eleccions catalanes. Les dades que ofereix el baròmetre són aquestes: ERC (38-39), CiU (35-37), PSC (16), PP (13-14), ICV (13-14 ), C’s (12), CUP (6). Amb aquests resultats, hi hauria una gran majoria sobiranista al parlament, amb més de dos terços dels diputats. La suma de ERC, CiU, ICV i la CUP faria entre 92 i 96 diputats; la del PSC, PP i Ciutadans, entre 41 i 42.

Ara mateix el repartiment d’escons del parlament és el següent: CiU té 50 diputats; ERC, 21; PSC, 20; PP, 19; ICV-EUiA, 13; C’s, 6 i CUP, 3.

El suport a la independència creix

El sondatge del CEO, com és habitual, també pregunta als ciutadans sobre el sentit del vot si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya. I el resultat diu que el suport a la independència creix respecte el febrer d’enguany. Si aleshores el vot ‘Sí’ era un 54,7%, ara seria del 55,6%, gairebé un punt més que fa quatre mesos i 4,5 punts més que ara fa un any. El ‘No’ seria avui el 23,4%, havent guanyat 2,7 punts més que fa quatre mesos (20,7%) i 2,3 punts més que fa un any. Si tant el sí com el no han guanya pes des de l’últim baròmetre, la quantitat de gent que diu que s’abstindria ha disminuït: ara representaria un 15,3%, respecte del 17% del febrer. Hi ha un 3,8% que no sap què faria, i un 1,3% que no contesta. Amb aquestes dades es pot considerar que la participació rondaria el 80%.

La projecció del resultat del referèndum

Agafant les dades que ofereix el CEO, tenint en compte que la participació seria aproximadament del 79%, el resultat seria de 70,38% dels vots a favor de la independència, i un 29,62% en contra. En aquest càlcul descartem el 5,7% dels enquestats que diuen que no saben què farien, que no contesten o que són classificats en la categoria ‘altres’.

Baixen els partidaris del federalisme

El baròmetre també pregunta per quin estatus vol per a Catalunya. Un 47% vol que sigui un estat independent; un 22,8%, una comunitat autònoma d’Espanya; un 21,2%, un estat federal i un 4,6%, una regió d’Espanya.

Informació relacionada: On són els federalistes?

Les preocupacions

Les principals preocupacions dels catalans són, segons l’enquesta, i per aquest ordre, la desocupació i la precarietat laboral; el funcionament de l’economia; la insatisfacció amb la política i les relacions Catalunya-Espanya, i a més distància el sistema de finançament de Catalunya, la sanitat, la millora de polítiques socials i l’educació, a cultura i la investigació, entre més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any