Indignació i burla per la proposició del PP que diu que el valencià ve de l’ibèric

  • Els partits de l'oposició i l'AVL la critiquen amb duresa

VilaWeb
Redacció
20.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La proposició no de llei presentada pel PP, que vol que la Reial Acadèmia Espanyola reconegui el valencià com a llengua no catalana, assegurant que el valencià és una evolució del llenguatge ibèric, va causar indignació i burla entre els partits de l’oposició. Compromís va assegurar ahir que portaria el text als tribunals si es tramitava; el PSPV el va qualificar ‘d’insult a la intel·ligència’ i EUPV ho va atribuir a una intenció desesperada de voler despertar vells fantasmes superats, com la batalla de símbols. Fins i tot l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) es va remetre al dictamen (pdf) que va publicar el 2005, en què avalava la unitat de la llengua.

Compromís: ‘És una burla i una ofensa a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua’

Segons el síndic de Compromís, Enric Morera, ‘el text que ha presentat el PP és manifestament il·legal, perquè es bota la legislació i les institucions normatives i, el pitjor de tot, demostra que vol portar la seua lluita electoral a la guerra dels símbols, quan en estos moments la societat valenciana necessita un govern fort i que done respostes’. Considera que la proposició no de llei ‘és una burla i una ofensa a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua’, que és l’organisme que marca la normativització de la llengua i que, en un dictamen (pdf) del 2005, avalava la unitat de la llengua catalana. Morera va avisar ahir que els diputats que votessin a favor del text incorrerien en un delicte de prevaricació. ‘El PP es troba còmode en un conflicte superat per la gran majoria dels demòcrates valencians i que, amb eixos debats, sols vol que crear divisions socials i perjudicar la normalització i ús de la nostra llengua.’

PSPV: ‘Insulten la intel·ligència dels ciutadans’

Ximo Puig, secretari general del PSPV, considera que ‘la desesperació del PP’ porta el partit ‘a treure vells fantasmes del passat, en un moment en què un terç dels diputats de les Corts estan encausats’. Puig, que ahir va dir que s’hauria de demanar l’opinió científica a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, defineix com a ‘despropòsit’ la proposició del PP: ‘Demostra que els importa molt poc el futur dels valencians i valencianes, que en estos moments tenen un 30% d’atur, d’exclusió social i de deute. La seua irresponsabilitat avança en marxa triomfant.’ També va dir que la proposició obeïa ‘a la intenció d’apartar el poble de la veritat, pràctica que després de dues dècades de govern de la dreta ha portat el País Valencià a la situació actual’. Segons Puig, ‘per intentar desplaçar aquesta qüestió, insulten la intel·ligència dels ciutadans traient coses tan absurdes com estes’. 

EUPV: ‘O se’n tornen a l’escola o se’n van a casa’

En una línia semblant, el diputat d’EUPV, Lluís Torró, va assenyalar que els valencians no es mereixien ‘estar governats per un partit que torna a encetar la batalla dels símbols i de la llengua, amb una finalitat exclusivament electoralista’. I va afegir que l’únic que pretenia el PP era ‘dividir una vegada més la societat valenciana’. ‘La proposta del PP és absolutament acientífica, irracional i ahistòrica; no té res a veure amb els coneixements plenament normalitzats de la filologia i de la història de la llengua. Per tant, o se’n tornen a l’escola, després de deixar prèviament el govern en mans de persones amb més cultura, o bé, si saben que menteixen, se’n van a sa casa, que ja està bé’, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any