Fot-li castanya al catanyol (II)

  • Segon lliurament del concurs lingüístic de VilaWeb, amb Pau Vidal · Anunciem el nom del guanyador de la setmana

VilaWeb
Pau Vidal
12.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Deixeu-me començar amb dues bones notícies. La primera, la gran participació en el concurs aquesta primera setmana, amb més de dues-centes respostes; i la segona, l’elevat nombre de participants que han detectat i solucionat les dues pífies. Ho vam fer massa fàcil? No, sou vosaltres, que en sabeu molt. I ara la dolenta: com que heu estat tants a encertar-la, un cop triats els millors hem hagut de fer una rifa. Això sí, per compensar-ho darem un ‘ex aequo’.

Abans, però, les catanyolades d’aquesta setmana:

1. Conferència de premsa d’Artur Mas en la presentació del pla de govern (nivell 2): (11 de juny de 2013)


2.Publicitat (nivell 2): (Catalunya Ràdio, 10 de juny, escolteu l’àudio)

Recordeu que les solucions s’han d’enviar a través d’aquest formulari, on haureu d’indicar les vostres dades i especificar la resposta en el camp ‘Catanyolades’. Al camp que hi ha a continuació, ‘Solucions’, hi heu d’escriure les propostes per corregir-les. La setmana que ve direm les solucions i el guanyador del concurs.

Solucions

Pel que fa a les solucions, un parell de comentaris previs: força gent ha detectat errors lèxics, gramaticals o fonètics que no eren tals (l’ús del verb ‘delatar’, dels substantius ‘avanç’, ‘gala’ o ‘benefici’, de l’adverbi ‘millor’, de la forma conjugada ‘diguéssim’, l’elisió de la primera vocal a ‘anar’; fins i tot hi ha hagut a qui no li ha agradat allò de ‘americanització’…) en el context en què havien estat dits o escrits. Aquest és un element molt important: cal tenir present el context (un titular de diari) i les peculiaritats de la llengua oral en un mitjà de comunicació de masses. Ja en tornarem a parlar.

‘Capejar’

Ara sí. La primera catanyolada era el verb ‘capejar’ al titular ‘L’anàlisi revela que la capital catalana capeja la crisi millor…’ (i la posició de ‘millor’, tal com han dit uns quants concursants, hauria estat més correcta abans de ‘la crisi’, però això és més aviat una qüestió d’estil). Aquest verb té l’accepció de ‘resistir (un temporal) navegant a la capa’, i per tant en sentit figurat es podria acceptar ‘capejar una crisi’; però és un ús sense tradició en català, clarament pres del castellà, que sí que l’utilitza força. Nosaltres diríem ‘esquivar’, ‘suportar’, ‘combatre’, ‘sortir-se’n’ o ‘sobreposar-se a’, per recollir unes quantes de les propostes que heu fet. O també tenim ‘trampejar’ (una situació difícil). Més opcions serien ‘resisteix millor l’envestida/l’embat de la crisi’, ‘afronta millor la crisi’, ‘aguanta el xàfec’, etc., per dir-ho com l’Anna Vidal, que és la primera guanyadora (i us ben prometo que no som parents).

‘Treballar dur’

La segona era l’expressió ‘treballeu dur’, un calc de l’anglès to ‘work hard’, tal com uns quants heu assenyalat. I heu proposat moltes opcions, des de les canòniques ‘treballar de valent/molt/intensament’ fins a les col·loquials ‘escarrassar-s’hi’, ‘esforçar-s’hi’, ‘posar-hi empenta’ (ui!, pels pèls!) o ‘trencar-s’hi les banyes’ (out: massa col·loquial). O, si no, ‘penqueu molt’, proposat per la Mar Cercós, que és la segona guanyadora. Gràcies a tothom per haver-hi participat. I acabo amb una aportació interessant de Joan Bosch, d’Elna (Rosselló): ‘A Perpinyà, tenim una manera ben nostra de dir “fot-li castanya”. És “fot-li blava”. De manera que nosaltres, també, des de l’altre vessant de l’Albera li fotrem blava al catanyol…’

Guanyadors del concurs

Com hem comentat, en aquesta primera sessió del concurs, de manera excepcional, darem un ex aequo. Les guanyadores d’aquesta setmana, que rebran un lot de llibres, són: Anna Vidal Porta i Mar Cercós.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any