L’auge de la teràpia online en el context 2.0

  • Internet ofereix la possibilitat d'oferir servei terapèutic sense desplaçar-nos de casa

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada vegada hi ha més professions que troben el seu lloc al món digital. La psicologia i el ‘coaching’ – sessions amb un entrenador personal de les nostres emocions – no en són un cas aliè. Els professionals de cada branca han adaptat els seus serveis a Internet tot oferint un model de teràpia mitjançant la videoconferència o el xat. Alhora, ha permès trencar les barreres geogràfiques que impedeixen als individus accedir als tallers grupals. Està tenint bons resultats?

“El ‘coaching’ online comença a incrementar-se però molt lentament”, assegura Laura Cano, psicòloga i ‘coach’ a la consulta de psicoteràpia Breu. Afegeix que, en el seu cas, les sessions presencials encara són més nombroses però que d’ençà l’aparició de les xarxes socials, la balança dels clients online ha començat a guanyar pes. Facebook, Twitter o LinkedIn han afavorit l’apropament entre professionals i pacients, permetent un primer contacte més informal i de tu a tu. 

Quan, com i des d’on: el pacient decideix

A la pràctica no es diferencien massa del mètode presencial. L’objectiu és el mateix: “Aconseguir una millor versió de tu mateix”, apunta Cano. L’única diferència la posa el canal: Internet. I segons apunten diversos professionals del sector, aquest recurs aporta moltes avantatges. 

És més accessible, còmode, i proper. “En moltes ocasions per trobar un bon professional sembla necessari haver-se de desplaçar a les grans ciutats, invertint hores de temps i recursos econòmics en el transport”, apunta Laura Cano. Seguir un servei online no implica el trasllat, especialment per individus amb dificultats de mobilitat. Alhora, aquesta tècnica permet estalviar el temps que gastem en el trasllat.

A més, hi ha la intimitat d’estar al propi espai. Així ho assegura la psicòloga valenciana Laura Fuster, especialista en nous avenços en psicopatologies de la salut: “si bé algunes persones els pot resultar més propera una teràpia presencial, n’hi ha d’altres que els és més còmode expressar o parlar sobre les seves preocupacions a través de la psicoteràpia online”. Una comoditat que tots compartim: a qui no li és més fàcil sincerar-se quan xateja o parla per WhatsApp?

Psicologia 2

Per Laura Cano, la teràpia online aporta una avantatge extra: enregistrar les sessions. Això permet “poder veure-la  més endavant, per tal de fer un repàs dels temes tractats durant la sessió”, un benefici tant pel psicòleg o ‘coach’ com pel client que, en el cas de la teràpia presencial, no podria ser possible.

En darrer lloc, podem escollir el professional idoni per satisfer la nostra demanda. En general, quan busquem un psicòleg ens guiem pel boca a boca però les recomanacions a vegades no serveixen per tothom. En canvi, si cerquem un professional que s’adeqüi al tractament de la nostra circumstància mitjançant el recurs de la psicologia online sempre ens assegurarem de a qui ens estem dirigint. Tindrem també la opció de fer una primera presa de contacte – generalment sense cost – per confirmar si ens ofereix el servei que estem buscant. Com trobem l’especialista?

eHealth, demanda social de l’era digital

La salut online (eHealth) porta anys arrelada a països com els Estats Units o de sud Amèrica, on més del 50% de la població en fa ús. Dins el nostre territori encara hi ha una certa reticència a rebre atenció d’ajuda a través d’Internet. Així ho afirma Judit Izquierdo, fundadora del portal Siquia.com, una plataforma digital que vol ser el nexe d’unió entre els professionals de la psicologia i els pacients.

Siquia s’inspira en els portals homòlegs americans. Segons un estudi de Bupa-Sanitas Health Puls, el 25% dels espanyols utilitza Internet per trobar consells de salut i experiències d’altres persones que han passat la mateixa situació i fins a un 48% usa la xarxa per concertar cites mèdiques. Per què no aprofitar-ho amb la psicologia?

Sota la filosofia de Siquia, “no importa on estigui el psicòleg. Importa com estàs tu”, s’alça un portal que ofereix el seu propi servei terapèutic – a través dels més de 300 psicòlegs i entrenadors emocionals adherits al programa – així com un espai d’informació psicològica d’actualitat. A més a més, també destaca per ser el primer portal que fa un recull de tots els taller i cursos de ‘coaching’ i psicologia que es realitzen a tot l’Estat Espanyol. Aquest directori compta amb la informació necessària per l’usuari: tipologia del taller, dates, horaris, preus i mètode d’inscripció.

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any