The Guardian descobreix la identitat de l’informador del cas de ciberespionatge dels EUA

  • És un ex-treballador de la CIA de 29 anys que s'ha refugiat a Hong Kong

VilaWeb
Redacció
10.06.2013 - 09:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Té només 29 anys, es diu Edward Snowden, amb passaport nord-americà i va treballar d’assessor tècnic de la CIA. Va ser ell qui va explicar a The Guardian i al Washington Post que l’Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels EUA i l’FBI havien accedit als servidors de nou grans empreses d’internet per obtenir informació útil de ciutadans per a la intel·ligència i seguretart del país. Snowden va proporcionar un document secret a aquests dos diaris segons el qual l’NSA i l’FBI s’han servit del programa PRISM, que es va començar a fer servir els últims anys de l’administració de George W. Bush i que s’ha mantingut amb la de Barack Obama.

Ara The Guardian ha revelat la identitat de la font i n’ha publicat una entrevista amb vídeo. A l’entrevista, Snowden diu que va fer la filtració perquè li ho dictava la seva consciència i ara també ha estat ell mateix qui ha decidit revelar la seva identitat. ‘En cap moment he tingut la intenció de mantenir-me en l’anonimat perquè no estic fent res dolent’, diu. Actualment s’ha refugiat a Hong Kong i treballa a l’empresa Booz Allen Hamilton del sector militar. Les autoritats nord-americanes ja han anunciat una investigació per revelació de secrets que podria acabar amb una ordre de cerca i captura.

El PRISM

El PRISM é el programa informàtic que segons Snowden s’utilitzava per a fer l’espionatge. Va sorgir de les cendres del programa secret del govern de Bush d’ordres de vigilància federal, que es va tancar el 2007 quan els mitjans de comunicació i la Cort d’Intel·ligència Estrangera van obligar la Casa Blanca a cancel·lar-lo.

Aleshores el congrés va aprovar dues lleis per a garantir la immunitat a les empreses privades que cooperessin voluntàriament amb la intel·ligència, cosa que va permetre la creació del PRISM. Sols dos legisladors en sabien l’existència, però tenien l’obligació de guardar secret.

En el PRISM, sembla que hi participen voluntàriament Microsoft, Facebook, Google, Apple, Yahoo!, Skype, YouTube, AOL i PalTalk, i ha estat molt útil per a seguir la Primavera Àrab i la guerra civil siriana. A més, el document secret apunta que Dropbox podria afegir-s’hi aviat.

L’objectiu del PRISM és aplegar informació a través del trànsit nord-americà i internacional que passa pels servidors d’aquestes companyies en forma de missatges electrònics, fotografies, àudios i vídeos per a seguir la pista d’un objectiu d’interès per a la intel·ligència.

Els responsables del PRISM han mirat de protegir el màxim els participants. ‘El 98% de la producció del PRISM es basa en Microsoft, Google i Yahoo! Necessitem assegurar-nos que aquestes fonts no pateixin danys’, diu el document secret.

Funcionaris d’intel·ligència han descrit el PRISM com l’eina més prolífica per als informes presidencials, perquè es va esmentar 1.477 vegades l’any passat. De fet, ‘es va convertint en el principal suport de l’NSA’.

El PRISM és l’hereu d’una llarga història de cooperació entre la intel·ligència nord-americana i al voltant d’un centenar d’empreses privades establertes als EUA que va començar la dècada del 1970.

La majoria de les nou empreses esmentades per The Washington Post han desmentit haver permès a la intel·ligència nord-americana d’entrar als seus servidors centrals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any